We keken naar ‘Tidying Up With Marie Kondo’, en dit gooiden we weg
Na vier wereldwijde bestsellers over de edele kunst van het opruimen is de Japanse pocketgoeroe Marie Kondo nu ook een televisiester, al heeft ze met haar Netflix-serie Tidying Up with Marie Kondo een paar vijanden gemaakt die je ’s nachts beter niet tegenkomt in een donkere steeg: boekenwurmen.
1. Kleren
De eerste categorie in Maries baanbrekende KonMari-methode. Die is – in het heel kort, maar alles is er wel mee gezegd – gebaseerd op twee principes: 1. Je ruimt niet per kamer maar wel thematisch op, en 2. Je legt alles per thema op een hoop, neemt elk item vast en gooit vervolgens weg wat je bij aanraking geen vreugde bezorgt. ‘Spark joy’ is het kernwoord van Tidying Up with Marie Kondo en niet toevallig ook de titel van een van haar boeken.
Vaststellingen
– De mensen in Tidying Up hebben véél kleren.
– Marie heeft een heel eigen manier van kleren vouwen. Een jeans vouw je bijvoorbeeld dubbel, dan nog eens in drie, en vervolgens zet je hem rechtop in de kast.
– Sinds dat rood-witte voetbaltruitje van Ajax in ’93 (ABN Amro!) heeft geen enkel kledingstuk ons nog een spark joy bezorgd.
Uiteindelijk weggegooid
Alles. Koud, wel.
2. Boeken
Hoewel wij altijd gedacht hebben dat ze dienden om even bij de dingen stil te staan, stelt Marie Kondo voor alleen de boeken te houden die je vooruithelpen. Het is Maries visie dat iedereen aan een boek of dertig genoeg heeft. Maar wat de boekenwurmen pas echt ziedend maakte, was haar opmerking dat je uit je boeken ook alleen die bladzijden kunt bijhouden die joy sparken.
Vaststellingen
– Boekenwurmen zitten meer voor tv dan vroeger.
– Boekenwurmen hebben minder zin voor relativering dan vroeger.
– Boekenwurmen die Marie verketteren, noemen graag de boeken die ze tussen het tv-kijken door gelezen hebben. En dat is veel vaker iets van Kafka, F. Scott Fitzgerald en die dikke derde van Donna Tartt dan pakweg de Negende dikke Hagar.
Uiteindelijk weggegooid
Zelfhulpboeken
3. Dingen met emotionele waarde
De Amerikaanse deelnemers aan dit programma hebben beduidend minder moeite met Maries zweverige aanpak dan de Europese kijker. Ze gaat in elke aflevering met haar gastfamilie op de grond zitten om met het huis kennis te maken, raadt aan te praten tegen je kleren terwijl je ze op die gekke manier van haar opvouwt en drukt je op het hart ‘dankjewel’ te zeggen tegen de items die je weggooit.
Vaststellingen
– Er zit heel wat onuitgesproken verdriet in Tidying Up, verdriet waarbij een huiskamer vol rommel in het niets verzinkt. Het reflecteert onbedoeld verwarrende, jachtige tijden en een wereld waarin netheid en fatsoen primeren op bezinning en echt contact.
– Veel kandidaten hebben nood aan iets anders dan een opruimgoeroe die elke opmerking met een manische witte glimlach beantwoordt.
Uiteindelijk weggegooid
First-world problems.
4. Komono
De KonMari-methode bestaat uit de categorieën kleren, boeken, papier, dingen met emotionele waarde en ‘komono’, wat Japans is voor: alle shit die niet in de andere categorieën past. Ondanks haar status is er dus weinig revolutionairs aan de leer van Kondo, die door een twitteraar bondig werd samengevat als ‘steek dingen in dozen en kasten. Werkelijk life-changing stuff’. Hetzelfde geldt voor Tidying Up with Marie Kondo, dat niet alleen de zoveelste realityshow is, maar ook bijlange niet de eerste die over het opruimen van je huis gaat. Dat Netflix daarbij de echte gore, door zieke verzamelaars bewoonde panden links laat liggen, is tegelijk de sterkte en zwakte van het concept.
Vaststellingen
– En toch is Tidying Up with Marie Kondo, net als haar boeken, een dikke vette hit.
– Netflix heeft alziende algoritmes en een geweldige marketingafdeling.
Uiteindelijk weggegooid
Drie punaises, een gebruikt theebuiltje en een dvd van The Shawshank Redemption.
5. Overige
Ik droomde dat ik Marie Kondo dubbel vouwde en daarna nog eens in drie, waarop ik haar rechtop in de kast zette en uiteindelijk toch maar besloot om die kleine opruimgoeroe weg te gooien. Zij het niet zonder eerst netjes ‘dankjewel’ te zeggen.
Vaststellingen
– Mensen kunnen de tijd die ze aan slechte reality-tv hangen, beter gebruiken om hun huis op te ruimen.
– Het is ook een idee om met je lief te praten in plaats van met je dassen. Toch iets bijgeleerd!
Uiteindelijk weggegooid
Tidying Up with Marie Kondo.
Tidying Up with Marie Kondo
Nu bij Netflix.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier