Wat u moet weten over de 67ste Emmy Awards

Uit Game of Thrones seizoen 5: Greyworm, Daenerys Targaryen en Jorah Mormont. © .

Komende nacht zitten tv-fans van over de hele wereld weer op het puntje van hun stoel voor de uitreiking van de Emmy Awards. De ‘Oscars van de tv’ worden vooral spannend in de dramacategorieën.

Tv wordt alsmaar beter. Netflixabonnementen en digicoders kunnen niet verhinderen dat veel bingewatchers door de bomen het seriebos niet meer zien. Tussen alle gehypete reeksen zijn de Emmy Awards een ijkpunt. Welke programma’s zijn nu écht goed? Wat moet je absoluut gezien hebben?

Om te beginnen: wat je nu al bekijkt. Voor de meesten is dat Game of Thrones. De reeks heeft dit jaar maar liefst 24 nominaties te pakken. De meest genomineerde dramaserie is het wel niet, die eer is weggelegd voor NYPD Blue. Bij de comedyseries is 30 Rock (22 stuks) nominatiekoning. Ook andere series die bij ons populair zijn, kunnen stevig in de prijzen vallen.

House of Cards: 11

Mad Men: 11

Boardwalk Empire: 10

Downton Abbey: 8

Better Call Saul: 7

Modern Family: 6

The Big Bang Theory: 6

Homeland: 5

Orange Is the New Black: 4

Jon Hamm of Kevin Spacey?

Vooral in de categorie ‘beste dramareeks’ wordt het nagelbijten. De nominatielijst voor beste dramareeks leest als het beste dat de afgelopen jaren op het scherm is geweest: Better Call Saul, Downton Abbey, Game of Thrones, Homeland, House of Cards, Mad Men en Orange is the New Black strijden om de hoogste eer.

Voor de prijs van ‘beste acteur’ wijzen de meeste kenners naar Jon Hamm, Don Draper in Mad Men. Bob Odenkirk in Better Call Saul en Kevin Spacey in House of Cards kunnen Hamm alsnog van de titel houden. Wie de beste actrice wordt, is veel onzekerder. De genomineerden zijn Claire Danes (Homeland), Viola Davis (How to Get Away with Murder), Taraji P. Henson (Empire), Tatiana Maslany (Orphan Black), Elisabeth Moss (Mad Men) en Robin Wright (House of Cards).

In de reeks ‘beste comedyserie’ zijn de namen in het algemeen iets minder bekend. Modern Family, wél een hit in onze contreien, won vorig jaar drie Emmy’s en kan nu ook in de prijzen vallen. De serie zal dan wel moeten afrekenen met Louie, Parks and Recreation, Silicon Valley, Transparent, Unbreakable Kimmy Schmidt en Veep.

Foo Fighters

Een categorie waar het dit jaar ook weleens zou kunnen spannen, is die van ‘beste talkshow’. Stephen Colbert presenteert vandaag The Daily Show, maar is nog genomineerd met zijn oude programma The Colbert Report. The Daily Show is wel genomineerd, maar dan nog met de vorige presentator, Jon Stewart. Klopt Colbert zijn voorganger? Dat is goed mogelijk, want ook vorig jaar won hij twee Emmy’s. Ook talkshowkoning-op-pensioen David Letterman, satiricus John Oliver, Jimmy Kimmel en Jimmy Fallon, de man van lol en celebrityspelletjes, maken kans op het beeldje.

Vorig weekend werden alvast de Creative Arts Emmy Awards uitgereikt. Die focussen vooral op technische aspecten, zoals muziek, kostumering, make-up en camerawerk. Daar was Game of Thrones de grote slokop met acht Emmy’s. American Horror Story: Freak Show pakte er vijf. Twee beeldjes waren er onder andere voor House of Cards, Board Walk Empire, Foo Fighters: Sonic Highways en Boardwalk Empire.

De grote middelen zijn echter voor zondagnacht. Andy Samberg (Saturday Night Live) neemt de honneurs waar als presentator. De awards worden uitgereikt door een plejade aan grote namen. Onder andere Lady Gaga, Ricky Gervais, Jimmy Kimmel, LL Cool J en Amy Schumer mogen ‘And the winner is…’ beginnen inoefenen. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content