Waarom Idris Elba per se een loser in een sitcom wil spelen

© .

Wat bezielt een superster met een matige komische timing om een manny – een mannelijke nanny – te spelen in een oubollige sitcom, die hij ook nog eens zelf bedacht heeft? Als de ster Idris Elba en de sitcom Turn Up Charlie heet, dan denken wij het antwoord te weten.

Net als God en Lieven Verstraete is Charlie een dj, maar wel met een pak minder succes. Hij heeft lang geleden één vette hit gescoord, maar komt nu enkel nog aan de bak op trouwfeesten of voor de helft gevulde jeugdclubs. Hij woont in bij zijn bazige tante Lydia en trekt de bovenste helft van een kostuum aan om te skypen met zijn ouders. Hij probeert rond te komen met kleine klusjes, terwijl hij droomt van een doorstart van zijn carrière. Als zijn jeugdvriend David samen met zijn eveneens deejayende vrouw Sara opnieuw bij hem in de buurt komt wonen, stemt hij toe om de manny van hun verwende dochter Gabrielle te worden, in de hoop van Sara’s homestudio te kunnen gebruikmaken. Het een en ander loopt niet zoals gepland, maar Charlie merkt als snel dat er een lieve meid in het kleine monster verstopt zit, die tevergeefs naar een beetje aandacht van haar succesvolle ouders hengelt. Iemand een zakdoek?

Waarom zet een topper die al jaren getipt wordt als de volgende James Bond zichzelf te kijk als een matige komische acteur?

Het door Elba zelf bedachte Turn Up Charlie bevat zowat alle elementen van de klassieke familiesitcom. En er wordt, ondanks de afwezigheid van een lachband, met al die clichés niet de draak gestoken: sjofele Charlie in het huishouden van zijn steenrijke vriend is eigenlijk gewoon de Fresh Prince of Bel-Air, maar dan twintig jaar ouder en in Camden. Mensen die van slechte wil zijn, zouden een reeks waarin een arme zwarte de knecht van rijke blanken speelt bovendien weleens reactionair durven te noemen. In tijden van Atlanta en Insecure is het alleszins geen stap vooruit.

Waarom zet een topper die al jaren getipt wordt als de volgende James Bond zichzelf te kijk als een matige komische acteur, in een nu al gedateerde sitcom waarvoor hij ook nog eens zelf de pitch heeft geleverd? We zien maar één valabele reden: voor de ervaring.

We hebben er allemaal wel één: een ongedurige vriend, die altijd op zoek is naar ervaringen, uitdagingen en zichzelf. Idris Elba is zo’n ongedurige vriend. Hij was twee keer getrouwd, heeft twee kinderen en is momenteel verloofd met Miss Vancouver 2014. Hij is acteur, stemacteur, radiopresentator, filantroop, regisseur, kickbokser, platenbaas, sekssymbool, modeontwerper en rapper. Als dj draaide hij vorig jaar plaatjes op de huwelijksreceptie van prins Harry en Meghan Markle, dit jaar staat hij op Coachella. Hij werd door Harry’s grootje geridderd, presenteert al eens een prijsuitreiking en om op James Bond terug te keren: als ze hem ooit echt vragen, doet hij het zeker. Niet voor het geld, maar voor de ervaring.

Hetzelfde met sitcoms. Elba schrijft een reeks als Turn Up Charlie natuurlijk niet zelf, maar hij heeft het project wel in gang gestoken en staat met zichtbaar genoegen middelmatig te wezen. Misschien omdat hij als enig kind van hardwerkende migranten in de Londense agglomeratie honderden sitcoms heeft gezien? Vorig jaar was er ook al In the Long Run, een losjes op zijn eigen jeugd gebaseerde komische reeks op de Britse betaalzender Sky One. Die serie kreeg goeie kritieken, maar niemand buiten het Verenigd Koninkrijk heeft ze gezien. Wij maken ons sterk dat het voor Turn Up Charlie, dat deze week op Netflix wordt gedropt, precies andersom zal zijn. See if Idris cares.

Turn Up Charlie

Vanaf 15/3 op Netflix.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content