Waarom het nieuwe seizoen van ‘True Detective’ beter wordt dan het vorige

© .

Torenhoge verwachtingen voor het nieuwe seizoen van True Detective.

True Detective schoot in 2014 als een komeet omhoog, om twee jaar later, na een mak tweede seizoen, even hard weer neer te komen. Toch is seizoen drie van Nic Pizzolatto’s opmerkelijke reeks een van de dingen waar wij in 2019 het meest naar uitkijken. Als u het niet doet voor onze mooie ogen, dan wel vanwege deze vijf onwrikbare argumenten.

1. De sfeer

I got a letter this morning, how do you reckon it read?

It said: ‘Hurry, hurry, the gal you love is dead.

Bij de begingeneriek van seizoen 3 hoor je een versie van Death Letter Blues, de spookachtige klassieker van blueslegende Son House waarin een man bij het ontwaken een brief vindt met de mededeling dat zijn geliefde overleden is. Son House (1902-1988) was afkomstig uit de staat Mississippi. Die ligt naast Louisiana, waar seizoen 1 van True Detective zich afspeelde en de geesten van Fransen, indianen en Cajuns door de zinderend hete lucht zweven.

HBO zadelde bedenker Nic Pizzolatto op met een sparringpartner: David Milch, het brein achter Deadwood.

Boven die twee staten ligt Arkansas, waar op 7 november 1980, ‘de dag dat Steve McQueen stierf’, in een onooglijk stadje twee kinderen (broer en zus) verdwijnen en seizoen 3 van start gaat. Nic Pizzolatto gaat hier, na de uitstap naar grootstad LA in seizoen twee, zowel geografisch als qua sfeer terug naar af. Daar waait je dezelfde wind tegemoet als in The Little Friend, het befaamde tweede boek van Donna Tartt – zuiders, broeierig, naargeestig, traag maar toch ongrijpbaar – en je voelt aan je water dat de toren die uitkijkt over het speelterrein waar de kinderen het laatst gezien zijn net als bij Tartt een centrale rol zal spelen. Je kunt alleen maar hopen dat je in True Detective wél closure krijgt.

2. De schrijver

Nicholas Austin Pizzolatto had één boek en een handvol afleveringen van The Killing (de Amerikaanse remake) op zijn naam toen hij in 2014 zijn bejubelde serie creërde en de stelling opdook dat ‘de beste schrijvers van onze tijd niet langer boeken schrijven, maar televisieseries’. Sindsdien hebben maar weinig reeksen even overtuigend bewijsmateriaal daarvoor aangedragen als dat eerste seizoen van True Detective zelf, waarin tegen de achtergrond van een moordonderzoek de eeuwenoude strijd tussen Goed en Kwaad werd uitgevochten. Pizzolatto schiep in 2014 met Rust Cohle (vertolkt door Matthew McConaughey) bovendien een van de meest tot de verbeelding sprekende tv-personages van dit millennium, wiens existentialistische bespiegelingen algauw veel belangrijker werden dan de vraag wie het gedaan had. De bedenker van bon mots als ‘Death created time to grow the things it would kill’ lijkt in seizoen 3 helemaal terug, al zijn het dit keer zijn dialogen die opvallen. Ongelofelijk wat hij nog uit een uitgekauwd onderwerp als de Vietnamoorlog weet te puren door twee veteranen enkele minuten tegenover elkaar te zetten in een prachtige, trage scène die geen woord te veel telt.

Waarom het nieuwe seizoen van 'True Detective' beter wordt dan het vorige
© .

3. De medestander

True Detective dankte zijn initiële succes niet aan de visie van één, maar aan die van twee mannen. Regisseur Cary Joji Fukunaga (Maniac) wendde de natuur van Louisiana en al zijn visuele duivelskunsten aan om de southern gothic van het papier naar het scherm te vertalen. Het liep fout toen Pizzolatto, high van het succes, voor seizoen twee complete creatieve vrijheid kreeg en elke aflevering door een andere huurling werd ingeblikt. Daarom dat HBO hem voor deze jaargang met een bijzondere sparringpartner opzadelde: David Milch, het brein achter Deadwood en de bedenker van een stuk of wat tot de verbeelding sprekende personages. Hij heeft officieel slechts aan één aflevering meegeschreven, maar met Milch als nanny is het jonge heethoofd Pizzolatto weer op aarde geland.

4. Het personage

Goed mogelijk dat Pizzolatto slechts één Rust Cohle in zich had, maar seizoen drie telt alvast een prachtig personage in de figuur van Wayne Hays (Mahershala Ali), een zwarte Vietnamveteraan die samen met zijn partner Roland West (leuke pruik, Stephen Dorff!) de verdwijning van de twee kinderen onderzoekt en de eerste avond al het lijk van het broertje vindt. Het verhaal switcht tussen 1980, 1990 en 2015, en het zijn de herinneringen van Hays die je bij de hand nemen. Of misleiden, want hij geeft zelf aan dat zijn geheugen een vuil spel met hem speelt.

Mahershala Ali (die een Oscar won voor zijn rol in Moonlight) heeft aan een getormenteerde blik genoeg om zijn zwijgzame spoorzoeker een grote innerlijke kracht en een stokoude ziel mee te geven. Je voelt de generaties door zijn lijf en leden razen terwijl hij zich onder de white trash van Arkansas mengt. En net zoals True Detective veel meer is dan een misdaadreeks, zoekt Hays veel meer dan een verdwenen kind. Zeg dat wij het gezegd hebben: alleen al zijn reis van 1980 naar het heden zal dit seizoen de moeite maken. Maar wat is er met het zusje gebeurd?

5. De drugs

Als seizoen twee van True Detective zijn cocaïneseizoen was, dan zit Pizzolatto nu weer gewoon aan de peyote. Welkom terug!

True Detective – seizoen 3

Vanaf zondag 13/1 in PlayMore.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content