VRT zendt voortaan twee islamitische erediensten per jaar uit

Biddende moslims © Reuters

‘Door in alle openheid bij elkaar te laten binnenkijken, kunnen mensen elkaars geloof ook beter begrijpen.’

De openbare omroep zendt voortaan twee islamitische erediensten per jaar uit. De eerste is op zondag 10 december om 10 uur te zien bij Eén.

Service

De VRT heeft als publieke omroep naar eigen zeggen jarenlange ervaring met het in beeld brengen van erediensten. Naast rooms-katholieke erediensten deed VRT dit al voor verschillende erkende religies in ons land: de Orthodoxe, de Protestantse en de Evangelische Kerk, net als voor de joodse gemeenschap.

Het uitzenden van erediensten ziet de openbare omroep als een ‘service’. ‘Mensen die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen op die manier de viering toch volgen. En door in alle openheid bij elkaar te laten binnenkijken, kunnen mensen elkaars geloof ook beter begrijpen’, luidt het.

Het is namelijk de opdracht van VRT om de Vlaming in contact te brengen met verschillende opinies, opvattingen en levensbeschouwingen. Daarom worden levensbeschouwelijke strekkingen geïntegreerd in het aanbod, op radio, televisie en online. Daarnaast organiseert de omroep structureel overleg met vertegenwoordigers van de verschillende levensbeschouwelijke strekkingen.

De islamitische erediensten worden tijdens de week opgenomen en uitgezonden op zondag, de gebruikelijke dag in de programmagids van de VRT. Indien er die dag een rooms-katholieke eredienst gepland staat dan wordt die islamitische eredienst daarvoor uitgezonden. De Unie van Vrijzinnige Verenigingen pleit in een reactie op het nieuws voor ‘gelijkberechtiging’, en dus ook een ‘zichtbare, expliciet benoemde vrijzinnig humanistische aanwezigheid op radio en televisie’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content