Vijftigjarig 3FM viert halve eeuw popmuziek in Nederland

Miss Montreal in het 'Glazen Huis' in Leiden © BELGAIMAGE

Het is op 11 oktober precies vijftig jaar geleden dat het toenmalige ‘Hilversum 3’ in Nederland begon met het uitzenden van popmuziek. Dit als tegengeluid op de populaire zeezender Radio Veronica. Inmiddels is NPO 3FM, zoals de publieke zender tegenwoordig heet, een van de langst bestaande popzenders ter wereld, zegt zendermanager Wilbert Mutsaers. Het radiostation laat dit jubileum dan ook niet onopgemerkt voorbijgaan. “In feite vieren we ook vijftig jaar popmuziek.”

Tijdens een brainstorm vorig jaar ontstond het idee voor de gelegenheid radio te maken vanaf een onbewoond eiland. “We zaten met de dj’s op strand Blijburg in Amsterdam, keken uit op Pampus en dachten ‘waarom niet daar’.” Wat toen nog een “doldwaas” idee was, mondde uit in vier dagen lang radiomaken vanaf het forteiland. Achttien dj’s strijken er donderdag neer en blijven tot en met zondag. De presentatie gebeurt deze dagen in duo’s en vooraf weten de makers niet met wie en wanneer ze aan de slag moeten.

“We hebben expres heel veel opengelaten”, vertelt de zendermanager. “En op zondag eindigen we met de top 100 van tofste platen uit vijftig jaar 3FM.” Luisteraars kunnen per boot naar het eiland afreizen, waar behalve de radiomakers ook allerlei optredens te zien zijn.

Verder viert de zender het jubileum met de tentoonstelling Your Serious Radio, die donderdag opent in Beeld en Geluid in Hilversum. Bezoekers kunnen hier alles vinden over het medium radio, maar ook over programma’s van vroeger en nu, 3FM-dj’s, jingles en bijzondere gebeurtenissen.

En op maandag 19 oktober staat de Amsterdamse poptempel Paradiso in het teken van 3FM, met optredens van bands die met de zender zijn verbonden. Zo staan Jett Rebel, De Jeugd van Tegenwoordig, Miss Montreal en Douwe Bob op het podium. In de jaren dat ‘Hilversum 3’ overging naar Radio 3, 3FM en nu NPO 3FM is veel veranderd.

Zo had bijvoorbeeld niemand jaren geleden kunnen bedenken dat radio ook op tv te volgen zou zijn en de samenwerking tussen de verschillende omroepen is volgens Mutsaers veel beter. “De laatste vijf à zes jaar zijn we heel succesvol. En nu maken we een heel leuk jaar door waarin we weliswaar afscheid hebben genomen van Gerard Ekdom en Coen en Sander, maar waardoor er nu plek is voor een paar jonge mannen en vrouwen die al stonden te trappelen.” De “mooie mix” van oudgedienden en nieuwkomers geeft de zendermanager een goed gevoel. “Zo wil je radio maken en daarbij bieden we vooral heel veel vrijheid.” (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content