Vier redenen waarom u het huis uit Full House niet wil kopen

Breaking Bad © gf
Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Voor 4,15 miljoen dollar kan het het uwe zijn, het huis in San Francisco dat dienstdeed als de voorgevel van de Tanners in Full House. Alleen: u wilt dat niet kopen. Vier beroemde huizen die hun bewoners enige miserie opleverden.

DE PIZZA-OVERLAST AAN HET BREAKING BAD-HUIS

Behoorlijk geinig: als u ‘Piermont Drive 3828, Albuquerque’ ingeeft in Google Streetview krijgt u een foto waarop een oudere vrouw in roze outfit behoorlijk pissig in haar garage zit. Aan de oprit staan zes ‘Private property!’-, ‘Warning!’- en ‘Trespassing!’-bordjes. Ziet u niet maar is er wel: permanente camerabewaking en de politie die elk uur voorbijrijdt. En daar is een reden voor.

Pizza.

Leuk weetje voor de fans van Breaking Bad: het huis van Walter en Skyler White is geen set, maar de woonst van ene Fran Padilla, die de makers van de reeks de toestemming gaf om haar gevel te filmen. In eerste instantie was dat gewoon een leuk weetje voor de buurtbewoners. Vervolgens begonnen er auto’s in de straat te stoppen om foto’s te nemen. Dat werden er al snel 200 per dag, wat al minder leuk was voor Padilla, maar nog doenbaar. En toen nam Breaking Bad-maker Vince Gilligan een scène op waarin Walter White uit colère een pizza op het dak van de garage gooide. We laten u raden wat er daarna gebeurde.

Eén tip: mensen zijn eikels.

‘We hebben pizza’s op ons dak gevonden. We hebben pizza’s op onze oprit gevonden. We hebben zoveel pizza’s gevonden dat we geen pizza meer kunnen zien’, aldus Padilla over de gewoonte van fans om uitgerekend die scène na te spelen. Vince Gilligan deed vorig jaar een oproep aan de fans om ’te stoppen met pizza’s op het huis te gooien’. Zonder resultaat: tot op vandaag mag Padilla, als ze even niet oplet, mozzarella van haar garagedak schrapen. Ook geen aanrader, trouwens: aankloppen, wachten tot de eigenares opendoet en dan zeggen dat je ’the one who knocks’ bent.

Padilla vindt dat niet meer grappig.

Mrs Doubtfire
Mrs Doubtfire© gf

HET MRS. DOUBTFIRE-HUIS WERD ONGEWILD EEN GRAFMONUMENT

Eigenlijk zouden we dit niet grappig mogen vinden. Echt niet. Niettemin: toen Robin Williams twee jaar geleden een einde aan zijn leven maakte, voelden zijn fans de behoefte om hun medeleven ook fysiek te kunnen betuigen. Vreemd genoeg deden ze dat niet aan het huis waarin Williams woonde, de bank uit Good Will Hunting of de Wolf Cave van Dead Poets Society. Om de een of andere reden voelde iedereen de behoefte om dat te doen voor Steiner Street 2640 in San Francisco, het huis dat twee minuten lang in beeld was in Mrs Doubtfire. Wij onthouden: hoe divers je cv er ook uitziet, mensen herinneren je je toch vooral met bommaschort en vals gebit.

Eerst werden er bloemen, kransen en kaarsen neergelegd op de trap naar de voordeur. Vervolgens werd het hele trottoir volgeschreven. Dan namen de fans het perkje voor het huis onder handen en schreven ze rouwboodschappen op de keien en bomen. Ondertussen waren er ook selfies aan de voordeur. Heel veel selfies. Wat allemaal oké is.

Tenzij het het huis is waar je woont.

Want dat is de realiteit voor Douglas Ousterhout – we verzinnen het niet: een plastisch chirurg, gespecialiseerd in transgenders. De 81-jarige dokter kon wekenlang niet in of uit zijn huis – het volledige portaal was één bloemenperk – en kon geen steen in zijn voortuin verleggen zonder dat hij aan grafschennis deed. Voor de duidelijkheid: al twee jaar heeft Ousterhout daar geen onvertogen woord over gezegd. Kan hij ook niet. Niemand wil de gast zijn die de zin ‘Heel leuk, al dat rouwen, maar kunnen jullie dat ook ergens ánders doen?’ uitspreekt. Of ‘Ik geloof dat die bank uit Good Will Hunting nog bestaat? Is dat niks?’

Zoals gezegd: éígenlijk zouden we dat niet grappig mogen vinden.

The Conjuring
The Conjuring© gf

DE ÉCHTE HORROR VAN HET HUIS UIT THE CONJURING

Het personeel van Katz’s Delicatessen, de diner uit When Harry Met Sally, is het grondig beu om elke dag tussen een rist orgastische vrouwen op te dienen en doet zelfs geen poging meer om te glimlachen wanneer iemand ‘I’ll have what she’s having’ zegt. De bewoonster van de McFly-residentie uit Back to the Future liet weten dat ze zelf graag ’terug in de tijd’ zou willen gaan, om precies te zijn: ‘Naar net vóór ik mijn huis liet gebruiken voor de film.’ Om maar te zeggen: u wilt uw pand niet in een film zien opduiken.

Al hoeft u dat niet eens te laten filmen om genaaid te zijn, zoals een gepensioneerd koppel ondervond dat een achttiende-eeuws huis in Harrisville, Rhode Island betrekt. De vorige eigenares had in de seventies een paar sterke verhalen over de woonst verteld, die uiteindelijk de inspiratie zouden vormen voor The Conjuring, een horrorfilm uit 2013 waarvan niemand weet hoe je de titel moet uitspreken. Hun gevel zat niet in die film. Alleen: bij wijze van marketing hadden de makers het verhaal over het behekste huis verkocht als waargebeurd en foto’s verspreid van het échte huis. Puike mediastrategie. Eén klein minpuntje.

Mensen geloofden dat.

Er waren de mensen die om twee uur ’s nachts met zaklampen door de tuin liepen. Er waren nachtelijke telefoons van mensen die meteen inhaakten. Er waren discussies op het internet van hoe je het best in het huis kon inbreken. Er verschenen online filmpjes van mensen die door de vensters keken. Blijkt dat er één ding irritanter is dan geesten in je huis: paranormale toeristen.

Volgende week komt The Conjuring 2 uit.

Wij kennen één koppel dat dat geen leuk nieuws vindt.

Teletubies
Teletubies© gf

DE EIGENARES VAN HET TELETUBBIES-HUIS ZETTE HET HELE DING ONDER WATER

Wakker worden. Door het venster kijken. Een veertigjarige man met zijn bierbuik zien schudden. Ontbijten. Door het venster kijken. Een veertigjarige man met zijn bierbuik zien schudden. Afwassen. Door het venster kijken. Een veertigjarige man met zijn bierbuik zien schudden. Nope, de eigenaars van het huis uit The Goonies waren vorig jaar niet opgezet met alle aandacht voor de dertigste verjaardag van de film. Jarenlang hadden ze rondleidingen gegeven aan de enkelingen die er passeerden, tot er zoiets als massale Goonies-nostalgie ontstond. Als in: mannen van boven de veertig die de behoefte voelen om voor het huis te gaan staan, hun hemd op te tillen en met hun pens te schudden.

Als u niet weet dat dat een referentie is aan de truffle shuffle-scène: dat ligt aan u.

Uit pure pissigheid grepen de bewoners vorig jaar dan ook naar de radicale middelen: ze pakten de volledige gevel in in blauw dekzeil. Zoek ’38th Street 368, Astoria, Oregon’ op Streetview en u kunt ergens op een heuvel zien hoe uw onschuld verwoest is.

Al kan het altijd nóg pissiger. Weinig mensen weten het, maar de heuvel waar de Teletubbies wonen, is wel degelijk een bestaande plek: ergens achter een boerderij in het Britse Wimpstone werd tussen 1997 en 2001 de reeks opgenomen. Toen de eigenares van de grond het beu was dat mensen over de hekken sprongen, de weiden overstaken en de dieren verschrikten, vond ze er niets beter op dan de heleboel onder water te zetten. Hendrik Geeraert-stijl. De hele site is nu een vijver.

Tinky Winky, Po, Laa-laa en Dipsy zijn, kortom, verdronken.

Vertel het niet aan uw kinderen.

Partner Content