VIER onderwerpt jongeren aan dictatuur in nieuw programma

De Belgische variant 'Dictator' (VIER) heeft zijn wortels in Zweden, waar 'Diktatorn' (foto) eind vorig jaar op de publieke omroep SVT2 werd uitgezonden. © gf

VIER heeft de voorbije maanden in het geheim gewerkt aan een bijzonder sociaal experiment. Het resultaat zal vanaf 27 oktober acht weken lang te zien zijn in het programma “Dictator”.

Acht Vlaamse jongeren werden vrijwillig, maar intensief, getest op hun weerstand aan de macht van een dictatoriaal regime en de druk van repressie. “In totaal isolement en op een volledig artificieel ingerichte en onbekende locatie, worden de individuele uitingen, meningen, handelingen en levenswijzen van deze acht jongeren in strakke banen geleid”, legt de zender uit.

“De vier jongens en vier meisjes, onbekenden voor elkaar en allemaal tussen de 18 en de 24 jaar oud, doen afstand van al hun persoonlijke bezittingen en krijgen gedurende de volledige proefperiode zeer weinig informatie over de situatie waarin ze zich bevinden. Wat ze wel weten is dat er 20.000 euro prijzengeld te verdienen is. Alleen weten ze niet hoe.”

De programmamakers stellen vast dat vooral jongeren hun interesse in de politiek verloren zijn. Met het experiment wil VIER naar eigen zeggen weer meer politieke interesse opwekken bij de kijkers en “hen bewust maken van de essentie van een democratie”.

Dictator zal volgens de zender aantonen hoe, in tijden van nieuwe dictatoriale regimes en terreurgroepen, gevaarlijk snel de ideologie van een groep wordt overgenomen als er geen perspectieven worden geboden Het programma heeft zijn wortels in Zweden, waar “Diktatorn” eind vorig jaar op de publieke omroep SVT2 werd uitgezonden.

Er ontstond daar wat ophef rond het programma toen bleek dat er een jongeman met een extreem en racistisch gedachtegoed aan deelnam. Zo’n vaart zal het bij ons niet lopen, klinkt het bij VIER. “Het programma heeft bij ons een andere invulling gekregen dan in Zweden.”

“Dictator” wordt wekelijks uitgezonden vanaf dinsdag 27 oktober, telkens net voor De Slimste Mens ter Wereld. Het is gemaakt door het productiehuis Zodiac. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content