Van 40 jaar Martine Tanghe tot seizoen 2 van ‘The Handmaid’s Tale’: dit is het najaar van Canvas

© .

Canvas kiest voor continuïteit én nieuwigheid. En voor Sacha Baron Cohen.

Canvas kiest in het najaar voor continuïteit met de vaste duidingsprogramma’s Terzake en De Afspraak, waaraan nauwelijks gesleuteld wordt. ‘Canvas zit al een tijdje opnieuw op het goede spoor, met stijgende kijkcijfers als gevolg’, zegt Olivier Goris, sinds dit jaar niet alleen netmanager van Eén maar ook van Canvas. ‘Als iets werkt, moet je dat vooral versterken, dat is een heilige regel in televisie.’

Martine Tanghe, Xavier Taveirne en Jan Jaap van der Wal

En de nieuwigheden? Dank dat u bij ons was, te zien vanaf maandag 3 september, is een vierdelige reeks over veertig jaar tv-journalistiek naar aanleiding van veertig jaar Martine Tanghe als nieuwsanker. Vanaf 4 september praat Xavier Taveirne in Voor de mannen met de eerste generatie mannen die openlijk homo waren in de jaren 60, 70 en 80. En in de zesdelige reeks De val. Tien jaar na de crisis maakt Michaël Van Droogenbroeck vanaf 12 september de balans op van de financiële crisis van 2008.

Jan Jaap van der Wal
Jan Jaap van der Wal© Tom Bertels

Later dit jaar volgt nog een programma van Lieven Scheire waarin hij oplossingen zoekt voor dagdagelijkse problemen van mensen met fysieke of mentale beperkingen, en is er een driedelige reeks van Rudy Vranckx te zien over ouders van Syriëstrijders die op zoek zijn naar hun kleinkinderen. Kinderen van de kolonie graaft in vijf delen in het koloniale verleden van België met getuigenissen van betrokkenen en hun nakomelingen. Thomas Vanderveken reist in een reeks met als werktitel Vlaamse Meesters dan weer wereldberoemde Vlaamse schilderijen achterna. Verder is er nog de nieuwe reeks De weekenden, over mensen die een cruciaal jaar tegemoet gaan en dat zelf in beeld brengen, en Er was eens, een reeks over het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Er blijft ook ruimte voor satire, met De Ideale Wereld, dat vanaf dit najaar door Jan Jaap van der Wal gepresenteerd wordt. Hij vervangt Otto-Jan Ham.

Internationale fictie met ‘The Handmaid’s Tale 2′ en ‘Who is America?’

Daarnaast zijn er een aantal internationale fictiereeksen te zien die het Vlaamse televisiekijkende publiek nog niet eerder te zien kreeg. Who is America? van Sacha Baron Cohen is al vanaf september te zien op VRT NU, om in oktober op het televisiescherm te verschijnen. En Elizabeth Moss hijst zich opnieuw in haar rol van dienstmaagd in het tweede seizoen van The Handmaid’s Tale.

Sasha Baron Cohen
Sasha Baron Cohen

En in 2019?

Volgend jaar komt het dansprogramma Hanne danst op de buis. Daarin verkent Hanne Decoutere de wereld van de dans en gaat ze zelf aan het dansen. De ontdekkingstocht van Decoutere is nu al online te volgen. Want Canvas wil nog meer inzetten op onlinecontent, zegt Goris. ‘We willen verschillende fictiereeksen eerst online aanbieden. Bovendien brengen we online steeds meer content die op zichzelf staat en die je los van het programma kan zien.’ Bij Canvas ligt het aantal digitale kijkers verhoudingsgewijs veel hoger in vergelijking met Eén, legt hij uit. ‘Daarom is het ook belangrijk dat Canvascontent tijdloze content is die online een langer leven krijgt.’

Of de Journaals van 18 uur en 20 uur na de zomer terugkeren, is nog niet zeker. Een evaluatie van de VRT NWS Updates, die tijdens de zomer de Journaals vervangen, volgt eind augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content