Underdog Peter Van de Veire wint ‘De slimste mens ter wereld’

Peter Van de Veire © © VRT - Joost Joossen

Het MNM-boegbeeld klopte in het finalespel VTM-journaliste Julie Colpaert.

Om ‘slimste mens’ te worden, moest Van de Veire voorbij twee recordhoudsters: Michèle Cuvelier, die in een van haar afleveringen 596 seconden sprokkelde en zo de topscore verpulverde, en Julie Colpaert, die als eerste deelnemer in de geschiedenis van het programma twaalf afleveringen bleef zitten. Zelf maakte de presentator van MNM tijdens het seizoen indruk door vijf van zijn zes afleveringen te winnen en zich in een ijltempo tot in de finaleweken te spelen.

Tijdens de finale lagen de krachtverhoudingen al snel vast. Van de Veire voerde de forcing, terwijl Cuvelier na twee rondes amper 63 seconden bij elkaar had geraapt. Door onder meer puik aan te vullen in de fotoronde knokte ze zichzelf wel weer in de race.

In de filmpjesronde verstevigde de radiopresentator alleen maar zijn koppositie door een pak antwoorden aan te vullen op de vragen van Colpaert (over Ronald Reagan) en Cuvelier (over het huwelijk van koning Willem-Alexander en Máxima). Zo kon Van de Veire met maar liefst 467 seconden aan zijn eigen fragment beginnen, de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Aung San Suu Kyi. Colpaert kon twee antwoorden afsnoepen en kaapte zo de tweede finaleplaats weg voor de neus van Cuvelier, die niet op ‘Rohingya’ kon komen..

Colpaert begon aan de finale met bijna tweehonderd seconden achterstand op haar tegenstander en slaagde er met veel moeite en na een paar black-outs in om die kloof te verkleinen tot 51-68. Van de Veire speelde het slim en liet zich zakken tot 31-30, waarna het beklonken was met twee antwoorden over Hendrik VIII.

Met de zege van Van de Veire telt de erelijst nu dertien mannen op vijftien winnaars. Hij volgt zijn VRT-radiocollega Xavier Taveirne, die in zijn finale ook een journaliste versloeg, Goedele Wachters.

De erelijst

2003: Alain Grootaers

2004: Stany Crets

2005: Bert Kruismans

2006: Wouter Deprez

2007: Steven Van Herreweghe

2008: Annelies Rutten

2009: Freek Braeckman

2010: Linda De Win

2011: Bert Kruismans

2012: Tomas Van Den Spiegel

2013: Gilles De Coster

2014: Adil El Arbi

2015: Tom Waes

2016: Gilles Van Bouwel

2017: Xavier Taveirne

2018: Peter Van de Veire

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content