Tv-tip: Wim Lybaert ontvangt bekende Vlamingen in zijn eigen tuin voor ‘Zomeravonden’

© VRT

‘Soms ligt het concept van een programma gewoon voor je neus’, zegt Wim Lybaert. Na zijn avonturen in Europa (De Columbus) en zijn ontmoetingen met vissers (Een jaar op zee) zocht hij het voor het nieuwe Zomeravonden opnieuw veel dichter bij huis. Er net achter om precies te zijn. ‘Vorige zomer zat ik met mijn vrouw en kinderen gezellig in mijn moestuin te eten. Daar buiten koken en genieten van het samenzijn, dat vinden wij heerlijk. Het is een plek van totale ontspanning, waar ik mijn hoofd kan leegmaken.’

Het is ook een plek die hij niet alleen graag met de kijker deelt, maar in Zomeravonden ook met telkens een andere bekende gast. De eerste week – het programma loopt telkens van maandag tot en met donderdag – zijn dat Erik Van Looy, Fien Germijns, Gilles De Coster en Wouter Deprez. Het bewuste concept dat voor Lybaerts neus lag: ‘Koken, eten en natafelen in onze eigen moestuin.’ Het gerecht is er eentje dat de gasten terugvoert naar hun kindertijd.

Wim Lybaert: We maken bij eten associaties met onze zintuigen, vooral geur en smaak. In Zomeravonden ontvang ik zestien mensen in mijn tuin die enthousiast vertellen over de gerechten die hun mama, papa, oma of opa vroeger maakten. Zodra ze de pot openen en proeven, zie je een grote flashback in hun ogen. Voor Philippe Geubels bereidde ik een gerecht uit Dendermonde: paardenworst met frieten. Geubels vertelde dat zijn bompa dat elke eerste januari voor de hele familie maakte. Het valt me op dat veel mensen dat gevoel van kind zijn missen. In dit programma probeer ik hen terug te brengen naar die zorgeloze tijd én ontdek ik hoe ze nu in het leven staan.

Verrast geweest?

Lybaert: Ik ken veel van mijn gasten, maar er was nooit een aanleiding om over onze jeugd te babbelen. Nu dus wel. De aflevering met Fien Germijns was een eyeopener. Fien is zeer energiek, soms zelfs luidruchtig. Als ze vertelt over haar grootmoeder en zussen, begrijp je waar die hevigheid vandaan komt.

Heeft Zomeravonden ook jouw eetgewoonten veranderd?

Lybaert: Het was zalig om al die Vlaamse klassiekers – vogelnestjes, vol-au-vent, gevulde tomaten… – klaar te maken. Maar nu durf ik echt niet meer op de weegschaal te staan. De Vlaamse keuken blinkt niet bepaald uit in soberheid. (lacht) Laten we zeggen dat er een strikt dieet op de planning staat.

Vanaf maandag 07.08, VRT 1, 20u50

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content