Tv-tip: vijfenveertig ranzige minuten ‘Telefacts Zomer’ over internetberoemdheid Andrew Tate

© AFP via Getty Images

Volgens Andrew Tate hebben mannen het vandaag niet gemakkelijk. Dat geldt alleszins voor zij die eropuit trekken om de toxische Brits-Amerikaanse internetberoemdheid kritische vragen te stellen. Het risico in elkaar getimmerd te worden is reëel, ondervond de Britse Vice-journalist Matt Shea.

Andrew Tate werd op 29 december vorig jaar samen met zijn broer Tristan in Roemenië gearresteerd op verdenking van mensenhandel, verkrachting en criminele bendevorming. Daarmee leek de opgang van de voormalige kickbokser, die van militante misogynie een lucratief businessmodel heeft gemaakt, voor het eerst gestuit.

De afgelopen jaren was Tate wel al van elk gangbaar socialemediakanaal geflikkerd. Maar via zijn legioen aan volgelingen, onder hen schrikbarend veel tienerjongens, woekeren zijn pathologische ideeën voort. Vrouwen zijn minderwaardig en mannen genieten het volste recht om hen – desnoods en zelfs liefst met geweld – onder de knoet te houden.

Tate was overigens al in 2017 naar Roemenië uitgeweken. Naar eigen zeggen ‘omdat het zo’n mooi land is, zonder feminisme en homoseksuele agenda’. Waarschijnlijker is dat het hem in Engeland te heet onder de voeten dreigde te worden na beschuldigingen van verkrachting en seksueel geweld, die weliswaar wegens gebrek aan bewijs werden geseponeerd.

Nog voor hij vorig jaar uiteindelijk toch gearresteerd werd, maakte Matt Shea in levende lijve kennis met Tate en zijn sektarische War Room-meelopers. Hij kwam uit Roemenië terug met The Dangerous Rise of Andrew Tate, een docu met twee doelen. Eén: aantonen waarom deze vuilspuitende, haatdragende, kaalhoofdige alfa-uitwas zo’n aantrekkelijk rolmodel is voor jonge mannen over de hele wereld. Twee: de verhalen vertellen van de vrouwen die hem beschuldigden van seksueel geweld. Maak u op voor vijfenveertig ranzige minuten die volgens meer dan één commentator lachwekkend zouden zijn als ze niet zo om te huilen waren.

Dinsdag 06.06, VTM, 21u35

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content