Tv-tip: ‘The Big Bang’ is zoals een pretpark: je durft niet, maar wilt niet weg voor je het gedaan hebt

© National

In het nieuwe VTM-zaterdagavondprogramma The Big Bang doen de gebroeders Staf en Mathias Coppens weer BV-duo’s de duvel aan. Zij het op zo’n manier dat u liefst zélf zou willen deelnemen aan die race tegen de klok.

Was het concept van Code van Coppens na vier seizoenen voor verbetering vatbaar?

Mathias Coppens: Nee. Code is een spel met puzzels en strategie. Heel tof, maar je blijft toch altijd beperkt tot dat kamertje. Daar wilden we van af door de BV’s fysiek aan het werk te zetten in een mega-arena waar alles kan, puur voor het entertainment. Ik hoop dus dat jong en oud op zaterdagavond samen naar The Big Bang kunnen kijken met een pakske friet erbij.

Jullie bedachten de proeven zelf.

Coppens: We zijn dankbaar dat we van VTM de luxe krijgen om ons volledig te laten gaan. Als we bijvoorbeeld een schommel verzinnen waar je met twee op kan zitten en die driehonderdzestig graden draait, kunnen we zeggen: tof, daar zetten we een bouwteam op. Alleen moet ik als producer soms zeggen: dat gaan we écht niet kunnen betalen. Ik noem het programma geslaagd als kijkers denken: ah, had ik zelf maar mogen meedoen.

Misschien geldt dat niet voor het quiz-met-elektroshocksgedeelte.

Coppens: (lacht) De quiz waarin je niet terecht wil komen! We doen de mensen geen pijn, hè. Maar het idee dat je partner een shock krijgt telkens wanneer jij afdrukt, vonden we heel grappig. Kijk, ik heb zelf koeien en paarden en krijg dagelijks wel zo’n shock. Als mijn vriendin of kinderen dan naast mij staan, wordt er altijd gelachen.

Een klassieker. Net als de variant op de met bruine zeep ingesmeerde helling, bij jullie een trap.

Coppens: Eerst dachten we dat deelnemers ertegen op zouden zien om die vijf à zes meter hoge trap in de finale te moeten beklimmen. Maar ze deden tijdens het spel net extra hun best om er zeker op te mogen. Het is zoals in een pretpark: je durft niet, maar wilt niet weg voor je het gedaan hebt.

Misschien moeten we de titel The Big Bang nog eens duiden.

Coppens: We waren al heel lang aan het nadenken over een format met een grote arena en proeven. Maar we hadden geen rode draad. Op een dag zat ik op de wc naar TikTok-filmpjes over balloon popping races te kijken. Is er íéts zo leuk – zowel voor een kind als voor een volwassene – als een ballon doen ontploffen? Ik heb Staf meteen gebeld: we hebben het!

Vanaf de pot?

Coppens:(lacht) Nee, maar wel onmiddellijk nadien.

Vanaf zaterdag 23.09, VTM, 20u30

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content