Tv-tip: het belangrijkste is dat iedereen zichzelf kan zijn ‘De maagdenclub’ van Lidewij Nuitten

© National

In een samenleving die seks vaak op een voetstuk plaatst, brengt het onderwerp maagdelijkheid om uiteenlopende redenen bij mensen het schaamrood op de wangen. Tv-maakster Lidewij Nuitten (Iedereen beroemd) wil het stilzwijgen doorbreken. Ze zoekt dertig mensen van boven de dertig die zich nog maagd voelen om haar maagdenclub te vervoegen.

Lidewij Nuitten: Ik besefte op voorhand dat het een uitdagende zoektocht zou worden, maar dat maakte het juist boeiend. Al tien jaar voel ik me een maagd. Ik heb de diagnose vaginisme/vulvodynie gekregen, een aandoening die penetratieseks bijzonder pijnlijk maakt. De eenzaamheid die ik ervoer – ik dacht dat ik de enige was en durfde er uit schaamte nooit over te praten – bleek onnodig.

Je bent maagd bent als je nog geen penetratieseks hebt gehad: is dat nog steeds de algemene perceptie?

Nuitten: Ja. Maar door dit programma te maken, zie ik het anders. Onze samenleving kijkt vaak door een erg mannelijke bril naar seksualiteit, waarbij het belang van penetratie benadrukt wordt omdat dat de manier is waarop kinderen worden verwekt. Maar voor vrouwen zorgt penetratie niet altijd voor het grootste genot. Dit programma gaat niet alleen over mensen die nog maagd zijn, maar ook over hoe we als maatschappij naar seks kijken en vasthouden aan stereotypen. Ik heb onder meer gesproken met een sekscoach die meedeelde dat er eigenlijk niet zoiets bestaat als een maagdenvlies. Dan denk ik: had ik dat maar geleerd tijdens de lessen seksuele voorlichting. (lacht)

Hoe kan het programma mensen helpen die worstelen met hun maagdelijkheid?

Nuitten: Ik vond het heel bevrijdend om het over maagdelijkheid te hebben zonder dat het gênant of pijnlijk hoefde te zijn. Veel mensen in vergelijkbare situaties zijn bang om erover te praten. Zonder rolmodel, zonder iemand die openlijk over het onderwerp durft te spreken en anderen inspireert om hetzelfde te doen, denk je al snel alleen aan de worstcasescenario’s. Het is vergelijkbaar met uit de kast komen. Mijn belangrijkste boodschap is: je bent niet alleen. Praat erover. En overweeg om lid te worden van mijn club. (lacht)

Je wilt afsluiten met een groot maagdenfeest.

Nuitten: Mensen hebben daar de wildste gedachten over. (lacht)

Het spreekt dan ook tot de verbeelding.

Nuitten: Of het nu een fancy dakterrasfeest wordt met virgin mojito’s of een bijeenkomst in een park met een bak bier: het belangrijkste is dat iedereen zichzelf kan zijn.

Woensdag 18.10, VRT 1, 21u30

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content