Tv-tip: een blik in het werk- en privéleven van ‘Patrick Lefevere. Godfather van de koers’

© National
Tobias Cobbaert

‘Eigenlijk zegt de titel van de reeks het al’, lacht Lieven Van Gils wanneer we hem vragen om aan een wielerleek uit te leggen waarom Patrick Lefevere zo belangrijk is. In Godfather van de koers volgt de presentator ‘de succesvolste wielermanager aller tijden’. ‘Als je kijkt naar de successen die zijn ploeg (van GB-MG tot het huidige Quick Step-Alpha Vinyl, nvdr.) op een relatief beperkt budget bijeengefietst heeft, merk je dat hij van zijn ‘Wolfpack’, zoals de bijnaam van zijn ploeg tegenwoordig luidt, meer gedaan krijgt dan anderen zouden kunnen. Tegelijk is hij een polariserend figuur die heel direct communiceert en – zacht gezegd – soms brutaal overkomt. Daarom wilden we onderzoeken wat zijn geheim is.’

© National

Wat is de conclusie?

Lieven Van Gils: Dat er geen eenduidige succesformule is. Ik heb wel geleerd dat Lefevere niet alleen een neus voor individueel talent heeft. Ook de samenstelling van de ploeg is belangrijk, zodat iedereen de filosofie van de Wolfpack volgt. En niet alleen de renners maken het verschil, ook bij de entourage, de mecaniciens en verzorgers, ligt een belangrijke sleutel. Als je zo de juiste mensen bij elkaar brengt, dan is een plus één veel meer dan twee.

Is het een programma voor diehard wielerliefhebbers?

Van Gils: Niet per se, we mikken op een groter publiek. Dat doen we door ook het persoonlijke leven van Lefevere te schetsen. Zo gingen we spreken met zijn zus die in Frankrijk woont, en met zijn twee zoons. Lefevere geeft zelf toe dat hij eigenlijk een betere vader was voor zijn renners dan voor zijn kinderen. Zijn jeugd was ook heel verhelderend. Zijn vader had een carrosseriebedrijf dat op een gegeven moment failliet ging, waarna de deurwaarder zelfs het bed van de kleine Patrick kwam opmeten. Dat moment moet hem zodanig getraumatiseerd hebben dat hij nu op elke cent let. Heel eventjes is hij zelf wielrenner geweest, maar al snel werd hem gevraagd de boekhouder van de ploeg te worden. En als manager is hij dat eigenlijk nog steeds.

© National

Je mag het EQ van Lefevere trouwens niet onderschatten. Neem nu Fabio Jakobsen, wiens toekomst na een ernstige val even onzeker was. Lefevere is toen zijn loon blijven uitbetalen, terwijl hij daar contractueel niet toe verplicht was. Al hield hij in het achterhoofd wel altijd de vraag wat er voor hem in zat. Als wielrenner moet je durven te stoppen op een hoogtepunt, en dan kwam Lefevere soms in de clinch met renners die niet wilden ophouden. Maar doorgaans kan hij met die mensen nog steeds door dezelfde deur.

Ondertussen is Lefevere – 68 – zelf de pensioengerechtigde leeftijd al voorbij. Is de reeks een soort afscheid?

Van Gils: Toen we eraan begonnen, leek dat een mogelijkheid. Maar toen was er plots Remco Evenepoel. Op Lefeveres palmares is er één groot hiaat: hij heeft met zijn ploeg nooit de Tour de France gewonnen. Met Evenepoel lijkt dat plots wel realistisch, waardoor dat pensioen eventjes uitgesteld is. In zekere zin heeft Evenepoel hem gered, want nu ik Lefevere van dichtbij heb mogen volgen… Ik zie hem niet gelukkig zijn met hele dagen in zijn zetel zitten.

Woensdag 08.03, Canvas, 21u20

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content