Tv-tip: ‘Crater’, een van de beste niet-gemaakte films die eindelijk wel werd gemaakt

© DISNEY

De licht slissende nerd. De River Phoenix-lookalike. Het stabiele, zelfverzekerde meisje. De goedhartige maar ietwat naïeve jongen om wie de plot draait. De kinderen die tegen elkaar roepen en tieren wanneer het niet loopt zoals ze gepland hadden. Veel in de nieuwste Disneyfilm Crater voelt alsof je het al eens eerder gezien hebt. In The Goonies, Stand by Me, Stranger Things of andere avonturenfilms met een bende opgroeiende kinderen. Een shot van een kind dat met opengesperde ogen naar de wondere wereld rondom zich kijkt? Jup, zit er ook in.

© Courtesy of Disney

In deze sciencefictionfilm, die rechtstreeks op streamingplatform Disney+ landt, is die wereld niet een Amerikaanse suburb, maar de ruimte. Het jaar is 2257. Caleb Channing (Isaiah Russell-Bailey), de goedhartige maar ietwat naïeve jongen om wie de plot draait, is opgegroeid in Omega, een mijnkolonie op de maan. Caleb kent de aarde alleen van de verhalen van zijn overleden vader (gespeeld door Scott Mescudi, beter bekend als hiphopper Kid Cudi). Caleb staat op het punt permanent te worden overgeplaatst naar een idyllische verre planeet. Hij besluit – net op het moment dat de kolonie een lockdown afkondigt vanwege een dreigende meteorenregen – om met drie vrienden een maanrover te stelen. Samen wagen ze zich aan een roadtrip op het maanoppervlak. Hun eindbestemming: de mysterieuze krater waarnaar de titel verwijst. Zo proberen ze de laatste wens van Calebs vader in vervulling te brengen.

© DISNEY

In 2015 stond het script al eens op de Black List, de prestigieuze onofficiële lijst van beste niet-gemaakte films van het jaar. 20th Century Fox pikte het in 2017 op, maar na de overname van Fox door Disney liep het project vertraging op. Maar met een cast vol jonge beloftes en Kid Cudi heeft Disney mogelijk een hit in huis.

Vanaf vrijdag 12.05, Disney+

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content