Tv-tip: In de docureeks ‘Draw for Change!’, over vrouwelijke cartoonisten, worden er geen snoepreisjes gemaakt
‘Ruimte innemen is een vorm van rebellie’, zegt de Mexicaanse Mar Maremoto terwijl ze met een bevriende kunstenaar een gigantische muurschildering maakt. En even later: ‘Vrolijk zijn is een vorm van rebellie.’ Gaandeweg krijg je het gevoel dat leven op zich voor Maremoto en haar medestanders al een rebelse daad is. Elke dag worden in Mexico tien vrouwen vermoord. Seksueel geweld is er even alledaags als drugscriminaliteit.
Het verhaal van Maremoto is onderdeel van Draw for Change!, een ambitieuze docureeks van Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe waar onder andere de VRT en Arte de schouders onder hebben gezet. In elk van de zes afleveringen wordt een vrouwelijke cartoonist uit een ander deel van de wereld geportretteerd. Snoepreisjes worden er niet in gemaakt: de andere vrouwen komen onder andere uit Syrië, Egypte en Rusland. Ze leven in oorlogsgebied, worden gediscrimineerd, gehaat of bedreigd.
Sommigen vrezen voor hun leven, zoals Victoria Lomasko, die al tien jaar nauwgezet het Russische leven onder Poetin vastlegt. De aflevering over haar, Tree of Violence, vangt aan op de dag dat haar vaderland Oekraïne binnenvalt en zij als dissident zo goed als vogelvrij wordt verklaard. Er wordt een samenscholing voor Aleksej Navalny getoond, toen nog een levend symbool van verzet, die door de politie hardhandig uit elkaar wordt gemept. Dat geweld tekent Lomasko niet, wel een krachtig portret van een groep betogers – dicht op elkaar, verenigd, sommigen met een smartphone om het onrecht vast te leggen, anderen verborgen achter een masker. Allemaal vrouwen.
Zo wordt in alle films in Draw for Change! het drievoudige portret geschetst van een kunstenaar, de maatschappij waartoe ze veroordeeld is én de positie die ze daarin inneemt als vrouw. Het zijn verhalen over strijdlust en veerkracht, waaruit het idee naar voren komt dat je als vrouwelijke cartoonist je thema’s niet zomaar kiest: ze worden je op veel plekken nog altijd meegegeven met je geboorte.
Dinsdag 19.03, VRT Canvas, 23u10
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier