Tom Waes wint Slimste Mens: ‘Het beste rapport dat ik ooit kreeg’

Het moment van de overwinning © Vier

Presentator Tom Waes heeft de titel van “Slimste Mens ter Wereld” in de wacht gesleept bij het gelijknamige VIER-programma. Waes haalde het in de eindstrijd van nog twee VRT-figuren, Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis.

Die laatste stond zowat de hele aflevering aan de leiding, maar moest in het finale duel toch nipt de duimen leggen.

Tom Waes evenaarde in de loop van dit seizoen het bestaande record van elf opeenvolgende afleveringen, maar kon dat destijds niet scherper stellen na een blunder in de finale van zijn elfde deelname tegen Stan Van Samang. Een echte revanche in de finaleweek zat er niet in, aangezien Van Samang er woensdag al was uitgespeeld door Kobe Ilsen en Boukhriss Terkessidis.

De drie VRT-presentatoren bleken uiteindelijk erg aan mekaar gewaagd, al had Boukhriss Terkessidis aanvankelijk een mooie voorsprong uitgebouwd.

Het 25-jarige gezicht van Koppen XL had duidelijk minder stress dan Ilsen en Waes, maar zag een zekere finaleplaats nog bijna door de vingers glippen door een slechte fotoronde – waarbij Belgische rivieren op een blinde kaart waren aangeduid. Tijdens de filmpjesronde raadde ze echter wel alle trefwoorden over een fragment rond de moorden van Anders Breivik, waarna Waes hetzelfde lukte bij beelden van de aanslagen op de Olympische Spelen van 1972 in München. Ilsen viel zo nipt uit de boot, onder meer omdat hij het jaartal van de ruimtereis van Dirk Frimout miste.

Heen en weer

In de finale ging het erg snel heen en weer tussen Waes en Boukhriss Terkessidis. Waes haalde het door knap aan te vullen bij een vraag over acteur Charlie Sheen en vervolgens drie van de vijf meest bevolkte steden van Frankrijk te raden (Parijs, Toulouse en Lyon).

Bij het overhandigen van de traditionele oorkonde van Slimste Mens ter Wereld zei hij erg ontroerd te zijn door de eer die hem te beurt viel. “Dit is het beste rapport dat ik ooit kreeg”, grapte hij ook. “Ik ga dit echt koesteren.”

De 46-jarige Waes volgt op de erelijst regisseur Adil El Arbi op. Ook Alain Grootaers, Stany Crets, Bert Kruismans, Wouter Deprez, Steven Van Herreweghe, Annelies Rutten, Freek Braeckman, Linda De Win, Tomas Van Den Spiegel en Gilles De Coster waren al eens eindwinnaar. Kruismans won tussendoor ook een “best of”-versie, de Allerslimste Mens ter Wereld.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content