The Ballad of Buster Scruggs: de Coen-broers streamen, motherfuckers!

The Ballad of buster scruggs. © .
Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

De gebroeders Coen wagen zich in 2018 eindelijk aan televisie. Of daar lijkt het toch op.

‘We are streaming motherfuckers!’ Tot zover het integrale statement waarmee de gebroeders Coen afgelopen zomer bekendmaakten dat ze The Ballad of Buster Scruggs gingen maken voor Netflix. Een ietwat verrassend statement: samen met Christopher Nolan waren de Coens altijd ver van streaming gebleven. Ja, bij Fargo, gebaseerd op hun gelijknamige film, stonden ze contractueel vermeld als executive producers, maar verder hadden de broers niets te maken met de tv-reeks, au fond fan fiction die hun naar eigen zeggen weinig tot niets kon schelen. Net zoals televisie in het algemeen. ‘Na twee uur zijn we klaar met een personage’, zei Joel Coen twee jaar geleden nog.

En nu is er dus The Ballad of Buster Scruggs, dat ergens in 2018 op Netflix zal verschijnen, maar waar verder betrekkelijk weinig over geweten is. Het zou een anthologiereeks worden van zes losstaande episodes die zich in het Wilde Westen afspelen – na No Country for Old Men en True Grit wagen de broers zich opnieuw aan de western. In de cast zitten James Franco, Zoe Kazan (The Big Sick), Ralph Ineson (Finchy uit The Office) en Tim Blake Nelson (O Brother, Where Art Thou?). Eén aflevering zou over een zingende cowboy gaan en een andere over een goudzoeker. En dat is het zowat qua info.

Er is de jongste jaren opvallend veel met fictieverhalen geu0026#xEB;xperimenteerd

Maar het grootste vraagteken is of de Coen Brothers überhaupt wel televisie aan het maken zijn. Annapurna, de producent, noemt The Ballad of Buster Scruggs nergens een tv-reeks, maar systematisch een ‘feature-length omnibus’ met ‘een innovatieve aanpak die televisie en film zou kunnen combineren’. Wat de geruchten op gang bracht dat The Ballad of Buster Scruggs straks misschien een bioscoopfilm wordt die vervolgens bij wijze van experiment in zes afleveringen op Netflix verschijnt – of een variatie daarop.

In elk geval lijkt daar ergens de reden te zitten dat de Coen Brothers zich plots streaming motherfuckers willen noemen. De manier waarop verhalen op tv verteld worden, is de jongste jaren radicaal veranderd. Bestond de fictiewereld tien jaar geleden grof genomen enkel uit sitcoms, één-episode-procedurals als CSI en multi-episodedrama als The Sopranos, dan is er de jongste jaren opvallend veel met fictieverhalen geëxperimenteerd. Twin Peaks 3 was gestructureerd als een achttien uur durende film, Fargo zette de anthologiereeks over verschillende seizoenen op de kaart, Black Mirror situeert zich al vier seizoenen ergens tussen een verzameling tv-films en een tv-reeks, het enige personage dat Room 104 aan elkaar bond was een kamer.

Dat lijkt dan ook wat de Coens zich gerealiseerd hebben: in de tv-wereld van vandaag kun je na twee uur klaar zijn met een personage. Je hoeft geen dertien afleveringen over één personage te maken. Wil je een tv-anthologie van zes losstaande afleveringen maken die misschien ook een bioscoopfilm wordt en dat ding een naam geven die niemand kan onthouden, dan is dat perfect mogelijk. Het lijkt er dus op dat de gebroeders Coen niet voor de tv zijn gezwicht. De tv is voor de gebroeders Coen gezwicht.

The Ballad of Buster Scruggs.

Hoe hebben ze die titel erdoor gekregen?

The Ballad of Buster Scruggs

Op Netflix, vooralsnog zonder precieze releasedatum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content