Studio 100 grijpt naast radiovergunning

Gert Verhulst © Belga Images
Tobias Cobbaert

Studio 100 grijpt naast een vergunning voor landelijke FM-radio in Vlaanderen. De Vlaamse regering geeft de vergunningen opnieuw aan Qmusic, Joe (DPG Media) en Nostalgie (Mediahuis), zo heeft minister van Media Benjamin Dalle bekendgemaakt.

Tot nu toe waren de vergunningen van Qmusic, Joe en Nostalgie telkens automatisch verlengd. Europa wil echter een “open concurrentie” en dus besliste de Vlaamse regering vorig jaar om een wedstrijd – een ‘beauty contest’ – te organiseren voor de vergunningen vanaf 2023.

Met Studio 100 dook een vierde speler op, met een plan om onder de naam “Spring” een talkradiozender met actua en amusement te starten. Topman Hans Bourlon zag daar voorbeelden voor in Wallonië en had grote ambities: op de zender zou de helft van de tijd gepraat worden en er zou een eigen nieuwsdienst aan verbonden zijn.

Lees verder onder de video (reportage Kanaal Z)

De Vlaamse regering nam de beslissing om bij een status quo te blijven op basis van een expertenonderzoek en een onderzoek bij 2.400 Vlaamse luisteraars die fragmenten te horen kregen. Qmusic kwam als beste uit de wedstrijd, gevolgd door Joe en Nostalgie. Verliezer Studio 100 scoorde niet slecht, benadrukte Dalle. “Ze hadden een sterk dossier en toonden sterke ambities.”

Studio 100 verklaarde vooraf dat het zonder FM-licentie niet zou doorzetten met zijn plannen. “Digitaal initiatief nemen is economisch niet rendabel”, zei Bourlon. “Zestig procent van de mensen luistert nog naar FM. Een nieuw merk lanceren, moet je op FM doen.” In een mededeling na de beslissing zegt het bedrijf dat het de uitslag en puntentelling nu grondig gaat analyseren. “We bekijken welke verdere stappen we nog kunnen nemen.”

Qmusic, Joe en Nostalgie zijn nu weer voor een hele tijd zeker van hun plek. De nieuwe erkenningen gelden voor een periode van vijf jaar, eenmalig verlengbaar met nog eens maximaal drie jaar. Na die periode zou FM op zijn einde moeten lopen, zei Dalle. Dat zal later zijn dan aanvankelijk gedacht. In 2016 mikte de Vlaamse regering op een overschakeling van de landelijke radiozenders naar DAB+ in 2022-2023.

Ontgoocheling bij Studio 100: ‘Bekijken verdere stappen’

Studio 100 is “erg ontgoocheld” over de beslissing van de Vlaamse regering om geen radiolicentie toe te kennen voor zijn project “Spring”. Dat zegt het mediabedrijf in een schriftelijke reactie.

“Ondanks een inhoudelijk sterk en vernieuwend dossier werd de aanvraag van Studio 100 niet weerhouden”, luidt het. Studio 100 wilde talkradio maken voor volwassenen.

“We zijn uiteraard erg ontgoocheld met deze beslissing want we zijn ervan overtuigd dat we op alle fronten een sterk, vernieuwend en heel goed onderbouwd dossier hebben ingediend”, zegt topman Hans Bourlon. “We gaan nu de uitslag en de puntentelling grondig en gedetailleerd analyseren. We bekijken welke verdere stappen we nog kunnen nemen.”

Experts vonden radioplan Studio 100 onrealistisch

Dat Studio 100 geen vergunning heeft gekregen om op FM uit te zenden, heeft vooral te maken met het businessplan en het format dat de mediagroep had ingediend. “Niet haalbaar”, klinkt het in het expertenrapport.

De Vlaamse regering liet de beslissing over de nieuwe vergunningen voor commerciële landelijke FM-uitzendingen afhangen van een extern rapport van consultancybedrijf Deloitte en een onderzoek bij 2.400 Vlaamse luisteraars. Qmusic, Joe en Nostalgie kwamen daar als beste uit, met scores van respectievelijk 94 procent, 92 procent en 80 procent. De verliezer, Studio 100, haalde 75 procent. De experten hadden vooral bedenkingen bij het format en de verwachtingen in het businessplan. Studio 100 wilde onder de naam “Spring” voor een brede doelgroep talkradio maken, met een mix van nieuws en amusement.

Die “voorgrondradio”, met de helft van de tijd gepraat, zou volgens de experts in Vlaanderen niet werken. Studio 100-CEO Hans Bourlon had verwezen naar voorbeelden in Wallonië, maar de experts menen dat die “luistercultuur/babbelcultuur niet heerst bij Vlaamse luisteraars” en dat het format dus moeilijker een loyaal publiek zou kunnen aanspreken.

Studio 100 had hoge ambities om een informatie-aanbod te brengen met een eigen nieuwsredactie. Het leek de experts echter onhaalbaar om dat te realiseren met een nieuwsredactie bestaande uit maar zestien voltijdse medewerkers. Ook de voorgestelde loonkost van die redactie leek de experts een onderschatting. Op het criterium “businessplan” scoorde Studio 100 maar 67 procent. Nostalgie (81 procent), Joe (96 procent) en Qmusic (96 procent) scoorden op dat criterium veel beter.

Volgens het rapport maakte Studio 100 onder meer onrealistische inschattingen over zijn prestaties in de eerste jaren. De audiodemo’s die Studio 100 met het dossier meestuurde, konden evenmin overtuigen en haalden de laagste scores. Er is sprake van onaangename klanken, een ouderwetse toon en een grote spreidstand in muziekkeuze. Het voorgestelde weekendprogramma “De Zotte Morgen”, met Gert Verhulst en James Cooke, zou wel “zeker potentieel” gehad hebben.

Alles blijft dus bij het oude, zonder talkradio maar met Qmusic, Joe én Nostalgie als belangrijkste commerciële radiozenders in Vlaanderen. Dat Joe en Nostalgie dezelfde, wat oudere doelgroep bedienen, is voor Vlaams minister van Media Benjamin Dalle geen probleem. “Ze zitten in dezelfde leeftijdscategorie maar brengen een ander type radio met andere insteek: Joe maakt magazineradio, Nostalgie heeft een focus op muziek met een andere look en feel. Op dat vlak zijn er grote verschillen en dat is in het dossier goed uitgewerkt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content