Sportanker Maarten Vangramberen: ‘De halve finale moet gewoon voor de Duivels’

© VRT

De bal gaat aan het rollen, en hij zal blijven rollen tot 10 juli. Sportanker Maarten Vangramberen verzorgt een maand lang de omkadering van de wedstrijden vanuit een voetbaldorp onder de VRT-toren.

Grote ster aan het EK-verslaggevingsfront is andermaal Karl Vannieuwkerke, die op één naast een plejade van gelegenheidsgasten elke dag supporters en deskundigen ontvangt. Maar geen voetbalkampioenschap zonder de rustige vastheid van sportanker Maarten Vangramberen, die de omkadering van de wedstrijden verzorgt vanuit een in Franse sfeer badend voetbaldorp onder de VRT-toren.

Is het EK vanaf de eerste rij meemaken voor jou nog steeds een droom die uitkomt?

MAARTEN VANGRAMBEREN: Voor veel mensen is een EK bij uitstek een feest waar ze naar uitkijken. Ik benader het toch vooral als een periode van heel hard werken. Twee wedstrijden per dag live omkaderen — twintig minuten voor, een kwartier tijdens, en vaak nog een half uur na de match — wil zeggen dat je vooral heel goed voorbereid en alert moet zijn. Maar laten we wel wezen: voetbal is maar een spel, hè. Je kunt moeilijk een ploeg als Albanië tot op het bot gaan analyseren. We zitten tenslotte op één. Het mag dus al wat minder serieus zijn en breder gaan, zonder dat er roze olifantjes moeten opduiken. (lacht)

Fair enough. Durf je al een pronostiekje te wagen voor onze Duivels?

VANGRAMBEREN: Ik hou niet zo van pronostieken. Maar goed, het hoort erbij. Qua talent zitten we sowieso bij de top vier van Europa. Er zijn al een paar Belgische topspelers uitgevallen – vooral achteraan is de spoeling dun – maar ik ga ervan uit dat we onze dosis pech hebben gehad en dat we de halve finale zullen spelen. Omdat het gewoon moet, punt. En als je de halve finale speelt, kun je ook doorstoten naar de finale.

Als de Rode Duivels er toch voortijdig uit zouden vliegen, heb jij alvast een troostprijs: je vervangt in Vive le vélo Lieven Van Gils. Welke renners hoop je zoal aan je tafel te krijgen?

VANGRAMBEREN: Toch vooral Chris Froome, ook al is hij een vat vol clichés. Hij zegt niet veel, en wil vooral niet gestoord worden tijdens de Tour. Maar zolang hij in de running is voor de eindzege, vind ik dat hij het moet kunnen opbrengen om vijf minuutjes bij ons aan te schuiven. Ik ben zeker dat het niet zal lukken, maar het zou mooi zijn. Al was het maar om aan Lieven, die hem elk jaar tevergeefs heeft proberen te strikken, een berichtje te kunnen sturen: ‘Awel maat, het is mij wél gelukt.’ (lacht)

ER ONTBREEKT GEEN BAL OP DE TV?

– Alle wedstrijden worden integraal en live uitgezonden op één en Canvas met commentaar van Frank Raes, Filip Joos, Eddy Demarez, Stef Wijnants, Peter Vandenbempt en Geert Heremans. De match van 18 uur zit op Canvas, behalve wanneer de Rode Duivels spelen. Zij krijgen altijd een plekje op één.

– Karl Vannieuwkerke presenteert na de wedstrijd van 21 uur de dagelijkse talkshow Panenka — alle gelijkenissen met het gelijknamige productiehuis zijn puur toeval. Daarin wordt gepraat over de net gespeelde wedstrijden, maar uiteraard ook over de Rode Duivels. Ruben Van Gucht en Wouter De Smet slaan hun tent op in het Belgische kamp, Sammy Neyrinck polst naar de reacties van de tegenstanders.

– Op Radio 1 is er elke dag Studio France met Ruth Joos en David Naert. Studio Brussel stuurt Stijn Vlaeminck naar Frankrijk, en er zijn ook verslagen op MNM, Klara en Ketnet.

– Geen wedstrijden op VTM, maar de zender stuurt wel een hele rist journalisten naar Frankrijk.

– Oranje gaat niet Frankrijk dus houdt de NOS het op kortere analyses en de wedstrijden. Wel is er nog het avondprogramma Studio France, met Hugo Borst en Rafael van der Vaart.

Vincent Kompany gaat voor de BBC commentaar leveren bij de wedstrijden van de Duivels.

– Voor wie dat alles niet volstaat, zijn er nog de EK-specials van Blokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content