Recensie: Vroeger of Later – Hoger? Lager!

De eerste aflevering van Vroeger of Later, het nieuwe Eén-programma met Luc Appermont – zijn comeback! -, riep één vraag bij ons op: hebt u vroeger of later gezapt dan wij?

Vroeger of Later

Elke zaterdag, één (0)

Quote: ‘Ik heb daar zo lang mee gespeeld tot de batterijen helemaal op waren. Ik dacht: ik steek er geen nieuwe in want anders ben ik weer weken bezig.’ Margiet Hermans over haar Tetrisverslaving. Of wat dacht u?

De comeback van Luc Appermont op één in Vroeger of Later doet denken aan de update van Dallas die later deze week op VIJF begint: het zijn allebei een beetje anachronismen, en de terugkeer op het scherm roept vooral herinneringen op aan de hoogtepunten zoveel jaren geleden. De presenteerstijl van Appermont is nog altijd even professioneel en onderkoeld als toen, alleen is de slinger vandaag helemaal de andere kant uitgeslagen – naar mensen als Jeroen Meus, Steven Van Herreweghe of Tom Lenaerts, voor wie presenteren eerder iets is wat ze erbij nemen en die af en toe een steekje laten vallen.

Het moet echter gezegd: Appermont heeft voor zijn ’thuiskomst’- zoals hij het zelf noemde – ook geen cadeau gekregen, want het programma stelt zo weinig voor dat je als presentator weinig meer kunt doen dan alles in goede banen proberen te leiden.

In Vroeger of Later krijgen vier BV’s (in de eerste aflevering: Frank Deboosere, Sam Debruyne, Adriaan van den Hoof en Margriet Hermans) een aantal gebeurtenissen uit de Vlaamse populaire cultuur voorgeschoteld die ze chronologisch moeten rangschikken. Als concept is dat al niet meteen om enthousiast over te worden, maar dan krijg je er ook nog eens al die archieffilmpjes bovenop die je de afgelopen jaren in zoveel andere programma’s hebt gezien: Frank Deboosere als groen milieumannetje, Adriaan Van den Hoof als weerman in Alles Kan Beter, Armand Pien met een knol die op een penis lijkt enzovoort.

En als kers op de taart leek het alsof er lachgas ontsnapt was in de studio, zodat elke aanzet tot grap op gebulder werd onthaald. Wij hebben het eerlijk gezegd maar een halfuur volgehouden, en de enige vraag is of u vroeger of later hebt gezapt.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content