Recensie: Vormgevers

Het portret van autodesigner Lowie Vermeersch was boeiend, ook voor wie niet Jeremy Clarkson heet.

Elke dinsdag, Canvas ***

‘Je moet een ding gewoon een ding laten zijn’, zo eenvoudig kan design dus zijn. Tenminste als je luistert naar de naam Lowie Vermeersch, de man die centraal stond in de eerste aflevering van Vormgevers, een nieuwe portrettenreeks over mensen die hun en onze wereld – euhm – vormgeven.

Lowie wie? Wel, Vermeersch is een 36-jarige auto-ontwerper die werkt bij de Italiaanse firma Pininfarina, een designbedrijf dat opdrachten uitvoert voor onder meer Ferrari en Alfa Romeo. Hij begon er als stagiair tijdens zijn studies en heeft zich ondertussen opgewerkt tot hoofd van de ontwerpafdeling – toch geen geringe prestatie als Vlaming in Italië, waar design net iets hoger staat aangeschreven dan bij ons.

Vormgevers liet in het portret van Vermeersch twee verhaallijnen door elkaar lopen. Enerzijds werd verteld hoe de ontwerper van in zijn jeugd gebeten was door design én auto’s en hoe hij opgeklommen is bij Pininfarina, anderzijds volgden we Vermeersch en zijn team tijdens de productie van een nieuwe ‘concept car’, die enkele maanden geleden werd voorgesteld.

Het zal misschien aan ons liggen, maar we vonden het eerste verhaal toch stukken interessanter dan het tweede. De scènes van designers die hier en daar een lijntje veranderden in hun ontwerp en die probeerden te kiezen tussen twee mogelijke ‘concept cars’ – wij zagen eerlijk gezegd nauwelijks een verschil – leken vooral bedoeld voor de Jeremy Clarksonnen van deze wereld.

Gelukkig was het levensverhaal van Vermeersch wel uitermate boeiend, en bleek de man een uitstekende verteller die volop anekdotes ophaalde over zijn jeugd – die keer dat hij met zijn vrienden een auto uit hout probeerde na te maken – of zijn eerste dagen bij Pininfarina. Bovendien zag je dat de makers heel veel werk in de documentaire hadden gestoken en volop op zoek waren gegaan naar homevideo’s, foto’s en nieuwsbeelden om het portret kleur te geven. Al bij al dus een erg mooi begin voor wat een sterke reeks belooft te worden.

Stefaan Werbrouck

Wat vond u van Vormgevers? Laat het weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content