Recensie: Man over Woord

Man over Woord, de nieuwe tv-reeks waarin Pieter Embrechts de Nederlandse taal onder de loep neemt, was boeiend maar nooit belerend, grappig maar nooit flauw, en dus een bijzonder ‘deftig’ programma.

Man over Woord

Elke vrijdag, Canvas ***

Een programma over taal als titel een woordspeling meegeven, dat belooft niet veel goeds. Gelukkig is het ietwat flauwe ‘Man over Woord’ het enige minpuntje dat we konden vinden in de eerste aflevering van Man over Woord, een nieuwe reeks waarin Pieter Embrechts de Nederlandse taal onder de loep neemt. Dat doet hij niet door de verschillende spellingsregels of taalfouten op te lijsten maar door bepaalde aspecten van uit een andere hoek te bekijken, wat voor enkele verrassende inzichten zorgde.

Het beste voorbeeld was het item over de gevreesde dt-fout: geen saaie uiteenzetting over hoe je die misstappen kunt vermijden maar een gesprekje met een geheugenprofessor die kwam uitleggen dat zulke blunders eigenlijk te wijten zijn aan ons mank lopend werkgeheugen, en dus niets zeggen over je taalgevoel. Een hele opluchting, zeker voor Wim De Vilder die samen met zijn collega’s van de VRT-nieuwsdienst aan een testje werd onderwerpen en slechts één dt-fout op 12 terug kon vinden in een tekst.

Ook het stukje over het slechte Nederlands van Elio Di Rupo was verhelderend. Als het gaat over hoe Franstalige politici met ‘de taal van de meerderheid van de bevolking in België’ omspringen, is de formateur meestal kop van Jut. In Man over Woord leerden we echter dat de man jaren geleden gehoorschade opliep en daardoor fysiek niet eens in staat is om het Nederlands goed te leren uitspreken – toch een niet onbelangrijke nuance.

Man over Woord was boeiend maar nooit belerend, grappig maar nooit flauw, en dus een bijzonder ‘deftig’ programma over deftig Nederlands.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content