Recensie: Junior Masterchef

Als Mijn Restaurant over een paar jaar terugkeert naar het scherm en de deelnemers van Junior Masterchef zich inschrijven, zal Peter Goossens niet weten wat hem overkomt.

Junior Masterchef *
Elke woensdag, vtm

Andere tijden, andere kookgewoontes. Toen wij pakweg dertig jaar geleden nog ‘kokeneten’ speelden, deden we dat met plastic fruit en koekjes uit stof, maar de kinderen van vandaag lijken overgeschakeld te zijn op hertenkalf, duif en aardpeer. Dat leiden we althans af uit de eerste aflevering van Junior Masterchef, waarin 8 tot 12-jarigen hun kunsten achter het fornuis mogen laten zien.

De 24 jongens en meisjes die moesten proberen indruk te maken op chef-kok Wout Bru en Fatima Marzouki en een ticket naar de volgende ronde te verdienen, kwamen immers op de proppen met enkele heel bijzondere gerechten. Duif met ‘structuur van pompoen’, paddestoelen die met chocoladelijm op het bord was bevestigd, compote van aardappel, het waren creaties waar zelfs de finalisten in De Beste Hobbykok van Vlaanderen zich niet aan waagden.

Wat de kandidaten in Junior Masterchef uit hun potten haalden, was niet alleen indrukwekkend om te zien maar ook om te smaken. Bru en Marzouki waren in ieder geval vol lof over wat ze voorgeschoteld kregen, roemden de complexiteit en de smaak van de gerechten en stonden bewonderend te kijken naar de durf die de jonge deelnemers lieten zien. Hier en daar was er een groente die net niet helemaal gaar was of een aardappel die iets verder had mogen koken, maar voor de rest was de ‘cuisson’ van elke stukje vis of vlees dat ze naar binnen stopten perfect. Als Mijn Restaurant over een paar jaar terugkeert naar het scherm en de deelnemers van Junior Masterchef zich inschrijven, zal Peter Goossens niet weten wat hem overkomt.

Nu is positivisme vandaag natuurlijk weer het ordewoord geworden op televisie, en we kunnen ook alleen maar aanmoedigen dat kinderen gespaard worden in realityprogramma’s. Maar Junior Masterchef was wel een stuk beter geweest als het er allemaal wat realistischer had uitgezien. Tijdens de eerste aflevering hadden we vooral het gevoel dat veel kandidaten de recepten van hun ouders uitvoerden – hoeveel achtjarigen zouden spontaan met bier of porto beginnen te koken? – en dat de jury weinig meer kon doen dan goedkeurend te knikken.

Eigenlijk is Junior Masterchef zo nog maar eens een kookprogramma dat niet over koken gaat, maar waarin de oude trucjes van de reality-tv boven worden gehaald, met deelnemers die onder tijdsdruk zo goed mogelijk moeten proberen te presteren en in close-up worden genomen als ze de mist ingaan of een traantje laten. De volgende porties zullen we dan ook aan ons laten voorbijgaan.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content