Recensie ‘Foute Vrienden’: Hoe gênanter, hoe liever

De vier komieken uit het nieuwe verborgencameraprogramma Foute Vrienden gingen in de eerste aflevering snel voor de gemakkelijke grappen.

Foute Vrienden Elke donderdag, 2BE *

Als je niet origineel bent, moet je extra sterk uit de hoek komen. Foute Vrienden, de nieuwe comedyshow op 2BE is in ieder geval niet origineel: een verborgencameraprogramma waarin iemand achter de schermen via een oortje opdrachten doorgeeft die moeten worden uitgevoerd ten overstaan van onschuldige voorbijgangers is al vaak gemaakt, zelfs ooit nog met Carl Huybrechts als aangever in Met Andere Woorden.

In het geval van Foute Vrienden worden de uitdagingen wel bedacht door vier stand-up comedians, Begijn Le Bleu, Jeroen Dewulf, Steven Goegebeur en Thomas Smith: zij worden er beurtelings op uit gestuurd om te doen wat hen door de andere drie wordt opgedragen, onder het motto ‘hoe gênanter, hoe liever’. Alleen leverde dat niet meteen sterkere opdrachten op dan in de meeste andere verborgencameraprogramma’s. Integendeel, de vier gingen nogal snel voor de gemakkelijke grappen, zoals toen Steven in een kapsalon moest doen alsof hij homoseksueel was en een mannelijke klant wou versieren . Iedereen die vandaag nog denkt dat homoseksuele coiffeurs gewaagde humor opleveren, bezorg ik graag een dvd-box van Samson.

Af en toe zat er wel een min of meer geslaagde grap in Foute Vrienden, zoals toen diezelfde Steven in een plantencentrum een klant moest fouilleren omdat er twee vetplantjes vermist waren. Of toen de vier elk om beurt de straat optrokken om voorbijgangers te vragen een petitie te tekenen, waarbij ze zelf pas zagen wat er precies in stond toen ze hun mapje open deden. Alleen: het was zeker niet zo hilarisch als de vier komieken, die werkelijk constant plat lagen van het lachen, lieten uitschijnen. En bovendien: in een van de afleveringen van De Kazakkendraaiers zat vorig jaar ook zo’n petitiesketch, en daar was die eigenlijk een stuk grappiger.

In de finale van Foute Vrienden moest diegene die voordien het vaakst zijn staart had ingetrokken een ultieme uitdaging aangaan: in de eerste aflevering was Begijn Le Bleu het slachtoffer, en hij moest door een bibliotheek lopen met in zijn achterzak een smartphone, zodat zijn kompanen vanop afstand luide scheten uit zijn broek konden laten komen. ‘Hoe laag kunt ge vallen’, protesteerde Le Bleu vooraf, en misschien dacht u op dat moment net hetzelfde. Maar eigenlijk was dat nog het grappigste moment uit de eerste aflevering. Enfin, mijn 7-jarig zoontje moest er toch hard mee lachen.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content