Recensie ‘Dr. Livingstone’: Verre van overtuigend

Een steigerend paard was het spannendste moment in de eerste aflevering van de nieuwe VIER-reisreeks Dr. Livingstone, die voor de rest wel heel erg voortkabbelde.

Dr. Livingstone **

Elke woensdag, VIER

‘Dat zijn precies allemaal mensen die vijandigheid uitstralen. Of zit dat in mijn hoofd?’ Aan het woord is Philippe Geubels, en de plaats waar hij naar zijn aanvoelen zo vijandig aangekeken wordt is een straatmarkt in Caïro, niet ver van het befaamde Tahrirplein. Nu is er voor de start van Dr. Livingstone veel te doen geweest over hoezeer de Antwerpse komiek reizen haat, maar zijn inschatting over de houding van de modale Egyptenaar was misschien niet alleen door pleinvrees ingegeven. Tijdens zijn eerste dagen in Egypte had Geubels namelijk constant het gezelschap van enkele mensen die niet tot de crew behoorden, onder wie één persoonlijke bodyguard die zelfs meeging toen Philippe even moest gaan pissen.

Noodzakelijk of niet, de begeleiding van Geubels zorgde er voor dat het concept van Dr. Livingstone in de eerste aflevering niet helemaal uit de verf kwam. In deze reisreeks vertrekken Geubels en Martin Heylen elk aan één kant van Afrika om elkaar dan ergens halverwege te ontmoeten, op de plaats waar Livingstone en Stanley de hand hebben geschud. Net als in Reynebeau & Rotten of An Idiot Abroad moeten de avonturen van de onervaren reiziger Geubels leuke televisie opleveren, terwijl oude rot Heylen meer voor de human interest kan zorgen. Maar dat de komiek dankzij de uiterst secure aanpak van zijn compagnons nauwelijks contact kon leggen, maakte het er niet amusanter op.

Ook de momenten waarin Heylen gevolgd werd in Zuid-Afrika waren echter niet overtuigend. Je merkte van bij de start dat zo’n trip een ‘piece of cake’ is voor de man die eerder al voor Man Bijt Hond door Vlaanderen of de VS trok, maar de verhalen die hij ditmaal opgroef konden nauwelijks boeien. Zijn bezoekje aan een mortuarium in Springbok viel nog mee maar de passage op een paardenboerderij werd enkel van de totale vergetelheid gered dankzij een van de paarden, dat even bang was van microfoon en camera als Geubels van Egyptenaren.

Het steigerende paard – vlak voor het incident nog omschreven als ‘a gentle giant’ door de eigenares – was veruit het spannendste moment van de aflevering, die voor de rest heel erg voortkabbelde.

De lauwheid van Dr. Livingstone werd nog het beste geïllustreerd door een van de reclameonderbrekingen. Vlak voor het reclameblok zat een vooruitblik met enkele sappige beelden van wat nog moest komen – zoals een groenige nachtscène met Philippe Geubels die zei dat hij bang was. Alleen bleek even later dat die momenten veel minder spectaculair waren dan je dacht: de doodsangst die Geubels leek uit te staan, was bijvoorbeeld niets meer dan de vrees om gebeten te worden door muggen.

Kijkers verlekkeren in de hoop dat ze blijven hangen tot na de reclame is natuurlijk een truc die door iedereen wordt toegepast, maar in Dr. Livingstone was de kloof tussen droom en werkelijkheid toch erg groot. Goed, dit is zeker een reeks die nog kan groeien naarmate Geubels en Heylen verder zuid- en noordwaarts gaan, maar de start was alvast verre van overtuigend.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content