Recensie: De Pedaalridders

Jolig en plezant was De Pedaalridders zeker, maar we hopen dat het programma de volgende weken wat meer de wetenschap achter het wielrennen aan bod zal laten komen.

De Pedaalridders

Elke woensdag, VT4 **

Een programma over wielertoeristen waar je tijdens de eerste aflevering het gevoel krijgt dat Rodenbach een van de sponsors is: zo kun je De Pedaalridders nog het beste omschrijven. In deze nieuwe licht-wetenschappelijke reeks (met de nadruk op licht) gaan twee ploegen van amateurwielrenners de uitdaging aan om zich in vier maanden tijd klaar te stomen voor L’Etape du Tour, een wedstrijd waar liefhebbers de koninginnenrit uit de Tour van dat jaar kunnen rijden.

De rit van 2011 was met 109 kilometer de kortste van de afgelopen jaren, maar met drie beklimmingen en een aankomst op Alpe d’Huez kon je toch maar beter in een goede conditie aan de start komen.

En die conditie hebben de jongens en meisjes van Forza Picasso en WTC Dazalgoan nog niet. In het geval van Forza Picasso is dat begrijpelijk, want de caféploeg uit Lochristi – met als mascotte een sekspop – is net opgericht en de leden rijden vooral op geleende en oude fietsen. WTC Dazalgoan bestaat al langer en de wekelijkse fietstochtjes nemen vaak een hele voormiddag in beslag, maar desondanks is het niveau redelijk bedroevend – met dank aan Rodenbach ongetwijfeld.

In de eerste aflevering van De Pedaalridders werden de erbarmelijke conditie van de renners en hun nonchalance natuurlijk stevig in de verf gezet, met als hoogtepunt de beklimming van de Koppenberg en de Muur onder leiding van coaches Johan Museeuw en Ludo Dierckxens.

Jolig en plezant was het zeker, maar we hopen toch dat in het programma, naarmate de deelnemers een betere conditie krijgen, wat meer de wetenschap achter het wielrennen aan bod zal komen. Niet dat dit per se een soort ‘Marathon op de fiets’ moet worden – dit is tenslotte Canvas niet – maar om mensen te laten zien die hun broek afsteken en alcohol naar binnen slaan, heeft VT4 wel andere formats in de kast liggen.

Stefaan Werbrouck

Wat vond u van De Pedaalridders? Laat het weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content