Recensie: De Oplichters

De manier waarop Tom Waes en zijn kompanen in De Oplichters gewone Vlamingen in de maling namen leverde leuke maar tegelijk erg verontrustende televisie op.

Elke donderdag, VT4 **

‘Zijn jij en Natalia al met kinderen bezig’, zo vroeg Tom Waes ergens tegen het einde van de eerste aflevering van De Oplichters aan zijn ‘partner in crime’ Kevin Janssens, terwijl ze het huis van een nietsvermoedend koppel aan het leegroven waren en een kinderbox zagen staan. Dat komt er natuurlijk van als je een programma bijna twee jaar op de plank laat liggen, zoals VT4 gedaan heeft met deze nieuwe reeks. De rest van De Oplichters was gelukkig beter tegen de tand des tijds bestand, en de manier waarop Waes en zijn kompanen gewone Vlamingen in de maling namen leverde leuke maar tegelijk erg verontrustende televisie op.

Leuk, omdat je bij sommige van de oplichtingzaken als kijker meewarig met je hoofd kon schudden vanwege de naïviteit van de slachtoffers, bijvoorbeeld toen Waes als een opgefokte marktkramer een hele meute passanten bedroog of toen enkele jongere echt geloofden dat ze twee spotgoedkope videocamera’s op de kop gingen tikken. En ook in de zaak waar Kevin Janssens aan meewerkte, zat je je af te vragen waarom het koppel zich zo gemakkelijk van thuis weg liet lokken met de belofte van een gratis luxe-etentje.

Bij veel andere ‘scams’ van Waes en co kon je echter veel minder gemakkelijk denken dat het jou nooit zou overkomen. Toen iemand van het team de Visa-gegevens van een vrouw bemachtigde door zich voor te doen als een receptionist bijvoorbeeld, of toen een oplichter met de bagage van een koppel aan de haal ging door simpelweg aan de ingang van hun hotel te gaan staan. Maar eigenlijk waren de korte filmpjes tussendoor nog het meest verontrustend, omdat het team daarin liet zien hoe eenvoudig het was om mensen op straat van hun portefeuille en/of hun gsm te ontdoen.

We hebben ons zeker niet verveeld tijdens de eerste aflevering van De Oplichters, maar tegelijk zien we er een beetje tegenop om de reeks te blijven volgen. Het zou namelijk best wel eens kunnen dat je na een volledig seizoen van dit programma compleet paranoïde bent en nauwelijks nog de straat op durft te gaan. Soms is een beetje onwetendheid zo slecht nog niet.

Stefaan Werbrouck

Wat vond u van De Oplichters? Laat het weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content