Recensie: De Kruitfabriek

De eerste aflevering van actuashow De Kruitfabriek was niet slecht, maar wereldschokkend? Dat nu ook weer niet.

Elke dag, VIER **

Quote: ‘Ik word wakker om 4 uur. U ook?’ Tom Lenaerts vraagt aan Patrick Janssens hoe groot de druk is dit najaar.

De Kruitfabriek moet het fundament worden van VIER, de klepper die in het begin van de avond het publiek naar de zender moet lokken waar de andere programma’s op verder kunnen bouwen. Niet toevallig dus dat de start van VIER ook samen viel met de start van De Kruitfabriek, zodat zoveel mogelijk nieuwsgierige tv-kijkers Tom Lenaerts en co konden ontdekken.

Enfin, in theorie want VIER begon eerst met een stukje stand-up comedy waarin Philippe Geubels en Steven Van Herreweghe zender en programma’s introduceerden – een kwartiertje televisie dat op zijn zachtst gezegd een stuk minder geïnspireerd was dan de promofilmpjes die Van Herreweghe in de afgelopen weken via YouTube op de wereld losliet.

Maar goed, De Kruitfabriek dus. De makers hadden voor de eerste aflevering een vette vis kunnen vangen, want Patrick Janssens kwam samen met VIER ook zijn campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op gang trappen. Het gesprekje met de burgemeester was echter te vrijblijvend en oppervlakkig om echt indruk te maken: veel meer dan een opeenvolging van soundbites kwam er niet, en de drie interviewers van dienst – Lenaerts zelf, Gilles De Coster en Sofie Lemaire – worstelden wat met de rolverdeling. Als het programma op het vlak van politieke interviews echt wil concurreren met TerZake, zal men toch iets meer de diepgang moeten opzoeken.

Bij de praatgasten die volgden, kon je je echter afvragen of De Kruitfabriek echt wil zijn voet naast TerZake wil plaatsen. Het programma leunde veel meer aan bij De Laatste Show, met Erik Van Looy die kwam vertellen over de start van het nieuwe seizoen van De Slimste Mens na afloop van – euhm – De Kruitfabriek en acteur Jonas Van Geel die zijn perfecte openingsdans voorstelde.

Tussendoor zaten er rubriekjes die nu eens aan Man bijt Hond deden denken (Vlaamse fotografen geven commentaar op de naaktfoto’s van Kate Middleton, de reacties in Antwerpen op de iPhone), dan weer aan – opnieuw – De Laatste Show (Tom Van Dyck die internetreacties uitbeeldt, het bezoekje van Christophe Deborsu aan Roger Moore).

Hier en daar werd het wel grappig en gevat (Lenaerts die Van Looy de beste presentator van Vlaanderen noemt, ‘op twee of drie na’) maar echt wereldschokkend of vernieuwend was De Kruitfabriek niet. Het programma moet dus nog wat groeien, zeker als het de ‘must see tv’ wil worden die velen in gedachten hadden.

Stefaan Werbrouck Wat vond u van De Kruitfabriek? Laat het weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content