Recensie ‘De Keuken van Sofie’

Het nieuwe vtm-kookprogramma De Keuken van Sofie, waarin Sofie Dumont Piet Huysentruyt moet doen vergeten, was in de eerste aflevering te veel een kopie – of moeten we zeggen: een restje? – om echt naar meer te smaken.

Elke weekdag, vtm **

Quote: ‘Amai, da’s heet.’ Sofie Dumont demonstreert even haar spontane presentatiestijl door haar hand op de kokende soeppot te leggen.

De tijd dat je nauwelijks een zin kon lezen over Jeroen Meus zonder dat even verder Jamie Oliver ter sprake kwam, ligt ver achter ons. Vandaag is de kok uit Leuven zijn eigen merknaam geworden en is zijn spontane en warme aanpak uit Dagelijkse Kost hét voorbeeld dat andere tv-chefs proberen na te streven.

Het nieuwe De Keuken van Sofie, waarin Sofie Dumont elke weekdag op vtm probeert te bewijzen dat ‘gezond en lekker samengaan’, ligt dus niet alleen qua uitzenduur in het verlengde van Meus’ programma: ook de setting ( een knusse keuken met aanpalende moestuin), de ongedwongen presentatie en zelfs de taal (een mengeling van Algemeen Nederlands en verkavelingsvlaams, extra gekruid met veel verkleinwoordjes) doen aan Dagelijkse Kost denken.

Het enige waar De Keuken van Sofie echt in verschilt, is dat Dumont elke dag een ander thema aan bod wil laten komen. Zo stond de eerste aflevering in het teken van ‘restjes’, en wou de chef laten zien dat je met de overschotjes van het weekend ook iets lekkers op tafel kunt zetten. Nu moeten we wel zeggen dat het begrip ‘restjesdag’ bij haar toch een andere invulling kreeg dan die die wij ermee verbinden – een troosteloze stoet plastic potjes waarvan je de inhoud bij elkaar kiepert. Zij maakte een verse maaltijdsoep met een half dozijn verse groenten én zelfgemaakte kippenbouillon en voegde daar dan op het einde een kleine portie achtergebleven spaghetti bolognaise aan toe. Het moet ten huize Dumont een weekend zijn geweest waar iedereen flink zijn bord leeg heeft gegeten.

Dat zowat elke zender vandaag een eigen kort kookprogramma wil hebben, stoort ons niet: liever dat dan al die kookreality waar je als culinair geïnteresseerde kijker nauwelijks iets aan hebt. Alleen voelde De Keuken van Sofie in de eerste aflevering toch nog net iets te veel aan als een kopie – of moeten we zeggen: als een restje? – om echt naar meer te smaken.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content