Recensie: De Keuken van de Meester

© vtm

De Keuken van de Meester is geen kookprogramma maar een afvalrace.

De Keuken van de Meester

Elke dinsdag, vtm **

Peter Goossens heeft alle kandidaten uit De Keuken van de Meester eigenhandig geselecteerd, zo vertelde hij bij de start van zijn nieuwe programma. Dat betekent dan alvast dat de chef-kok zich ondertussen de gewoonten van de reality-tv helemaal eigen heeft gemaakt, want het groepje kandidaten waaruit de volgende stagiair voor het Hof van Cleve gekozen moet worden, is samengesteld zoals alle andere groepjes in alle andere realityreeksen die we de afgelopen jaren gezien hebben. Je hebt de hyperambitieuze deelnemers die ‘over lijken zullen gaan’ om te winnen, de bedeesde muurbloempjes die zich zoveel mogelijk op de achtergrond houden en natuurlijk ook de exotische kandidaat die bij de introductie vol zelfvertrouwen laat weten dat het kookniveau van het Hof van Cleve zeker niet te hoog gegrepen is en van wie je dus aan je water kunt voelen dat die het niet lang uit zal houden.

Nu goed, De Keuken van de Meester is natuurlijk geen kookprogramma maar in de eerste plaats een afvalrace, alleen vinden de proeven niet plaats in een of andere Mongolische woestijn of Braziliaanse jungle maar in een tijdelijk restaurant in het Gentse. Goossens stelt zich gelukkig niet zo aan als Gordon Ramsay, die in Hell’s Kitchen, het programma waar De Keuken van de Meester op gebaseerd is, met zoveel overgave het rolletje van tierende en vuilbekkende chef speelt dat het bijna meelijwekkend wordt. Toch leunt de chef die je hier te zien krijgt veel meer aan bij de bullebak die wereldberoemd werd in Vlaanderen nadat hij een lepel bouillabaisse had uitgespuugd in de vuilnisbak dan bij de driesterrenkok die in Meesterlijke Klassiekers – de kookreeks die Goossens maakt voor Njam! – gepassioneerd praat over eten en die interessante tips meegeeft aan de liefhebbers thuis.

Het kan aan ons liggen maar wij geven toch de voorkeur aan die tweede, ook al omdat we het altijd vreemd hebben gevonden dat iemand die wereldwijd erkend wordt als een van de beste koks van het moment in tv-programma’s als Mijn Restaurant, De Beste Hobbykok of nu De Keuken van de Meester zo weinig over het koken zelf mag praten. Dat is toch een beetje alsof je Paul McCartney zou kunnen strikken als jurylid in Idool en hem dan alleen de outfit van de kandidaten zou laten becommentariëren.

Dat betekent nog niet dat De Keuken van de Meester echt slechte televisie is. Het blijft leuk om te zien hoe iemand die even tevoren nog volop de loftrompet stak over zijn eigen kookkunsten helemaal ineen duikt als Goossens het deksel van zijn bord opheft en vraagt: ‘Dus jij noemt dat een topgerecht?’ En het kookduel tussen twee teams die elk voor een 25-tal gasten een menu moesten klaarmaken, zorgde af en toe voor vonken, zeker als Goossens uit zijn krammen schoot. Het probleem is dat we in de eerste aflevering van De Keuken van de Meester niets hebben gezien dat we niet eerder zagen, en dat het concept aanvoelt als opgewarmde kost. We verwachten van Goossens niet de perfectie die hij nastreeft bij elk bord dat uit de keuken van het Hof van Cleve vertrekt, maar iets minder voorspelbaarheid in het recept zou toch geen kwaad kunnen.

Stefaan Werbrouck

Wat vond u van De Keuken van de Meester? Laat het weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content