Recensie: De jaren 90 voor dummies

Het vtm-programma ‘De jaren 90 voor dummies’ was een lichtvoetige terugblik op de tijd van toen, met af en toe een ‘is het nog maar zo lang geleden?’-moment en soms een ‘dat dat ooit heeft gekund!’-moment.

De jaren 90 voor dummies **

Elke zaterdag, vtm

Dat vtm wil terugblikken op de jaren 90 en niet op een van de decennia die daarvoor kwamen, heeft wellicht een heel praktische reden: de commerciële zender bestaat zelf nog maar sinds 1989, en een archiefprogramma maken met filmpjes die je uit andermans archief over hebt gekocht, getuigt niet echt van een doordacht financieel beleid. Toch leunde De jaren 90 voor dummies veel minder op het vtm-verleden dan bijvoorbeeld Hoe is het zover kunnen komen dat doet op dat van de openbare omroep.

Tussen de fragmenten uit programma’s als Wie ben ik? of Tien om te zien zaten in de eerste aflevering – waarin 1991 centraal stond – immers ook nieuwsitems van toen en videoclips van de songs die begin jaren 90 populair waren. Daardoor werd De jaren 90 voor dummies een lichtvoetige, nostalgische terugblik op de tijd van toen, met af en toe een ‘is dat nog maar zo lang geleden?’-moment, zoals toen een jongere Jean-Luc Dehaene al minister van Verkeer de invoering van de zone 50 kwam bepleiten, en soms een ‘dat dat ooit heeft gekund op tv!’-moment, zoals toen een van de hoofdrolspelers van Dallas uitlegde dat hij speciaal naar België was gekomen om in Tien om te zien een gouden plaat uit te reiken aan Willy Sommers.

Essentiële tv is De jaren 90 voor dummies allerminst, maar het is stukken beter dan Hoe is het zover kunnen komen en dan de quiz voor dummies die op hetzelfde moment op de VRT loopt.

Stefaan Werbrouck

Wat vond u van De jaren 90 voor dummies? Laat het weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content