Recensie ‘De bende Haemers’: Bijzonder sterke docureeks

‘De bende Haemers’, de langverwachte docureeks op VIER, is geen onverantwoorde verheerlijking van de blonde gangster, maar een niet te missen document over een psychopathische crimineel en zijn omgeving.

Elke dinsdag, VIER ****

Quote: ‘Hij is mij niet ontsnapt, ik heb hem nooit gehad.’ Vader Achiel Haemers over de onbestaande band met zijn zoon.

Docureeks De bende Haemers kwam nog voor de start in een mediastorm terecht, over de vraag of je een gangster die zoveel levens heeft verwoest wel mag portretteren als een man die ook een gezin had, en of de crimineel niet te glamoureus werd neergezet. Het bizarre aan die hele controverse was dat de aflevering die op voorhand aan de pers werd getoond – de tweede uit de serie – helemaal geen verheerlijking van Haemers was, integendeel.

Iedereen die, zoals ondergetekende, opgroeide in de jaren 80 en dacht dat Haemers een soort Robin Hood was, zal door de bloederige foto’s van de overvallen en de hartverscheurende scène van een 8-jarig jongetje dat zijn moeder moet begraven snel van dat waanidee worden afgeholpen.

De keuze om de tweede aflevering te tonen aan de pers en niet de opener was volgens de makers ingegeven door het feit dat die representatiever was voor de hele reeks, omdat er veel meer in verteld wordt over het criminele leven van Haemers. De eerste aflevering die diensdag te zien was op VIER, vormde inderdaad veel meer aan aanloop naar de rest van het verhaal, met een voorstelling van de belangrijkste getuigen – van Haemers’ weduwe Denise Tyack over zijn zoon en zijn moeder tot de politieagenten die zich vast hebben gebeten in de zaak.

Omdat de familie de kans kreeg om hun mooie herinneringen aan Haemers op te halen, loerde het gevaar op romantisering om de hoek, maar de makers duwden dat telkens snel de kop in door te focussen op de misdaden die de gangster ook al op jonge leeftijd pleegde. Zijn rol in een groepsverkrachting van een prostituee bijvoorbeeld, of de overval die hij samen met zijn vader Achiel uitvoerde.

Het werd ook snel duidelijk dat empathie niet meteen een forte was van Haemers: alles draaide om geld, en om zijn luxueuze levensstijl te bekostigen draaide hij zijn hand niet om voor wat bloedvergieten. Maar de mensen die hem omringden, hebben eveneens duidelijk boter op het hoofd – met voorop Denise Tyack, die de honger naar geld van haar partner mee voedde en daar bijzonder weinig schuldgevoelens over lijkt te hebben.

Vader Achiel, die enkele jaren geleden stierf en hier via een archiefinterview zijn zeg mocht doen, was al helemaal wereldvreemd in de manier waarop hij het gedrag van zijn zoon én zijn eigen misstappen goedpraatte. Eigenlijk waren de moeder en de zoon van Haemers de enige twee die goed naar voren kwamen in de aflevering, wellicht ook omdat zij van de familieleden het meest geleden hebben onder de misdaden van Haemers. Hun getuigenissen waren eerlijk en verhelderend, en mede dankzij hen was ook de opener van De Bende Haemers bijzonder sterke televisie.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content