Recensie Café Corsari: Vloeiend gepresenteerd

Terwijl De Kruitfabriek een maand na de start nog altijd worstelt met wie welke vraag moet stellen, voelde de duopresentatie door Freek Braeckman en Tomas De Soete in de eerste aflevering van Café Corsari nooit geforceerd of overbodig aan.

Café Corsari ***

Maandag tot donderdag, één

De nood aan een nieuwe lichtvoetige tv-talkshow is ongeveer even groot als die aan een kookprogramma waarin een chef eenvoudige gerechten voor elke dag klaarmaakt. Dat Café Corsari aftrapte met een interview met Jeroen Meus willen we met enige goede wil dan ook interpreteren als een grap, een aanwijzing dat Freek Braeckman en Tomas De Soete wel beseffen dat ze met hun programma niet het warm water uitvinden. En dat Café Corsari heel dicht aanleunt bij voorgangers De Laatste Show en Villa Vanthilt of concurrent De Kruitfabriek.

Het gesprekje met Meus was in ieder geval het zwakste onderdeel van de eerste aflevering. De sympathieke kok kwam weliswaar net terug van een reisje naar de Libanese hoofdstad Beiroet, maar veel meer dan het feit dat ze daar weleens andere dingen eten als ontbijt dan wij had hij niet te melden.

Geen boterhammen met choco dus voor de inwoners van Beiroet, maar wie nog dringend op zoek was naar een recept van dat gerecht, kan dat gelukkig wel vinden in het vierde deel van Dagelijkse Kost, dat dezer dagen verschijnt. Als er hierna nog een vervolg komt, kunnen ze dat toch beter gewoon ‘Koken voor dummies’ noemen.

Patrick Janssens & N-VA-dj
Maar goed, zodra Meus verteerd was, ging het niveau van Café Corsari stevig de hoogte in. Een dag na de verkiezingen moesten De Soete en Braeckman natuurlijk wel een politicus te gast hebben, en dat ze Patrick Janssens hadden kunnen strikken getuigt alvast van hun overtuigingskracht. Het gesprek met de geslagene was ook mooi, met de ex-burgemeester die het gevoel na de nederlaag enerzijds omschreef als ‘een rouwproces’, maar anderzijds ook toegaf dat de steunbetuigingen die hij had gekregen van mensen die veel ergere dingen hebben meegemaakt hem hielpen een en ander te relativeren.

Het item over de arme dj die Bart De Wevers overwinningsspeech bijna in het honderd had laten lopen, bewees dan weer dat de makers origineel uit de hoek kunnen komen. De man werd na zijn blunder door zowat iedereen opgevoerd, maar Cath Luyten troonde hem mee naar de schminkkamer van de VRT om kennis te maken met De Wever zelf. Dat resulteerde in een – aldus de N-VA-frontman – ‘bijzonder gênant’ maar heel grappig en eerlijk tv-moment, waaruit alvast bleek dat De Wever zijn gevoel voor humor niet heeft verloren na de overwinning.

Terwijl De Kruitfabriek een maand na de start nog altijd worstelt met wie welke vraag moet stellen, voelde de duopresentatie in Café Corsari tijdens de interviews nooit geforceerd of overbodig aan. Ook in de top 5 van meest opvallende beelden van de dag, een rubriekje dat weinig origineel is maar wel goed in elkaar stak, speelden De Soete en Braeckman op elkaar in alsof ze dat al jaren deden.

Het programma maakte bovendien uitstekend gebruik van de aparte locatie – Café Corsari wordt opgenomen in een echt café – door de interviewtjes her en der in de ruimte te laten plaatsvinden. Al hopen we dat de bezoekers in de toekomst vooraf strengere instructies krijgen over het aantal decibels dat ze mogen produceren.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content