Recensie: Brick City

De docureeks over Newark is verplichte kost voor iedereen die weleens de uitdrukking ‘arm Vlaanderen’ gebruikt.

Van maandag tot vrijdag, ca 22.40 – Acht ***

Acht zendt deze week elke avond één aflevering van Brick City uit. De afleveringen worden herhaald in de namiddag. In de volgende weken komt de reeks nog enkele keren op het scherm.

‘Everyone is living in doodoo. You’re going to get some shit on you.’ Het had een uitspraak kunnen zijn van Bunk of McNulty in The Wire, maar ze kwam uit de mond van een van de personages van Brick City. Dat die documentairereeks in de Amerikaanse pers werd omschreven als ‘a real life The Wire’ was dus echt niet toevallig.

Brick City speelt zich af in Newark, een stad in de staat New Jersey die met vergelijkbare problemen kampt als Baltimore: hoge criminaliteit, armoede, een falend onderwijssysteem en machthebbers die vaak machteloos staan. De nieuwe burgemeester en politiecommissaris proberen desondanks vol goede moed de situatie aan te pakken, en de makers hebben die twee een half jaar lang gevolgd in hun bezigheden. Tussendoor doen ook enkele ‘gewone’ inwoners van de stad hun verhaal, zoals een vrouw die achtervolgd wordt door haar bendeverleden.

Voor wie The Wire gezien heeft, komt heel veel uit Brick City bekend voor – de straten vol vervallen huizen, de vergaderingen over de ‘crime stats’ … – en het valt op hoe de realiteit soms even hard kan zijn als de fictie. Dat het ambitieuze plan van de burgemeester om de misdaad terug te dringen plotseling doorkruist wordt door een ongeluk waarbij een 10-jarig jongetje bij een ruzie tussen twee criminelen door de nek wordt geschoten, had bijvoorbeeld een verhaallijn van David Simon kunnen zijn. Het feit dat alles hier echt is, maakt de impact van Brick City des te groter.

Sommige cijfers die je tijdens de reeks te horen krijgt, zijn ook schokkend: toen de burgemeester bijna achteloos vermeldde dat het jaar voordien in de maand augustus tien moorden waren gepleegd, moesten wij toch even slikken. Het meeste schokkende cijfer kwam echter helemaal in het begin van de reeks: 280.000, oftewel het aantal inwoners in Newark in 2008, toen Brick City opgenomen werd. Dat is nauwelijks een paar tienduizend meer dan in Gent, een stad waar het – ondanks alles wat Siegfried Bracke de afgelopen maanden probeert te vertellen – bijzonder goed leven is.

Brick City is met andere woorden niet alleen verplichte kost voor fans van The Wire, maar ook voor iedereen die weleens de uitdrukking ‘arm Vlaanderen’ gebruikt.

Stefaan Werbrouck

Wat vindt u van Brick City? Laat het weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content