Recensie: Basta

Het nieuwe programma van Neveneffecten is een erg leuke mix van Peeters & Pichal en Zonde van de Zendtijd.

Elke maandag, één ***

Het zal wel een teken des tijds zijn: terwijl de nota-Van de Lanotte al vijf minuten nadat hij uitgedeeld was in het lang en het breed uitgesmeerd werd op het internet, bleef de inhoud van het nieuwe programma van Neveneffecten grotendeels geheim tot aan de start. Niet dat Basta nu echt wereldschokkend te noemen is: deze reeks waarin de vier komieken het opnemen voor de kleine man lijkt een beetje de tv-versie van Peeters & Pichal, gemixt met een snuifje Zonde van de Zendtijd. De onderwerpen uit de eerste aflevering – de problemen bij callcenters, de ondraaglijke lichtheid van de belspelletjes – zijn de afgelopen maanden of zelfs weken in ieder geval al ruim aan bod gekomen in de studio van Radio1.

Om origineel uit de hoek te komen, moet je dus uit het goede hout gesneden zijn, en dat zijn de Neveneffecten gelukkig ook. Het idee voor de reportage over callcenters was bijvoorbeeld geniaal in zijn eenvoud: plaats een container voor de ingang van Mobistar en laat hen zelfs eens bellen en ondervinden hoe irritant al die wachtmuziekjes en dat doorschakelen wel zijn. Het leverde hilarische televisie op – tenminste als je niet te veel medelijden had met Matthieu van Security Mobistar – die af en toe deed denken aan The Awful Truth, de schitterende serie die Michael Moore ooit, , toen zijn ego nog niet in de weg stond van zijn inspiratie, maakte over het gedrag van grote bedrijven.

Het deel over de belspelletjes was weliswaar minder origineel, maar dat onderwerp levert natuurlijk altijd leuke momenten op. Jonas Geirnaert die proefkonijn speelt in een test naar de meest irritante presentator (Stephanie Meire, met vlag en wimpel), Koen De Poorter die in het midden van de nacht en lichtjes beschonken inbelt en de jongedame van dienst vraagt wat ze doet als ze dringend moet, een groepje wiskundeknobbels dat de tanden stuk bijt op een van de rekenpuzzels van op tv waarna de professor vaststelt dat het raadsel ‘door gekken’ is opgesteld, we hebben er hard mee moeten lachen.

Het zwakste item – en dat zeggen we heus niet uit een soort reflex van de slechte verliezer – was eigenlijk dat over het ‘valse nieuws’. Sinds 2009 hebben de jongens van Neveneffecten geprobeerd om via compleet verzonnen persberichten over bijvoorbeeld de link tussen stemgedrag en kledingkeuze in de krant en op de nieuwswebsites te komen, en daar zijn ze meestal ook bijzonder goed in geslaagd. Het probleem was dat de weerslag van dat experiment in Basta eigenlijk weinig meer was dan een overzicht van wat ze gedaan hadden en de mediastorm die ontstond toen alles uitkwam, compleet met fragmenten uit de journaals en opiniestukken. Echt grappig werd het dan ook niet, wellicht omdat het kwartet oprecht verrast en verontwaardigd was over hoe makkelijk het allemaal was gegaan.

Samengevat: de eerste aflevering van Basta was erg leuk, al moeten we ook toegeven dat de torenhoge verwachtingen die Neveneffecten met hun geheimhouding hadden geschapen – voorlopig? – nog niet helemaal zijn ingelost.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Stefaan Werbrouck

PS: @iedereen die hier spreekt over ‘slechte verliezers’. Ik heb het in deze recensie – zoals Johan Vandepopuliere opmerkt – vooral over het televisionele aspect, minder over de inhoud. Het Data Driven-experiment van Neveneffecten was op zich zeker maatschappelijk belangrijk, alleen vond ik in alle eerlijkheid de actie zelf geslaagder dan de weerslag ervan in de aflevering, die nogal rommelig was en niet echt grappig in vergelijking met de rest.

Daarom nog eens de link naar mijn viersterrenrecensie van Gebakken Lucht van Nick Davies, het boek waar Neveneffecten de mosterd haalde en waar ook naar verwezen werd in de aflevering.

Wat vond u van Basta? Laat het weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content