Recensie: Basta – aflevering 2

Verwachtingen: ingelost.

Elke maandag, één ****

Vorige week schreven we na de eerste aflevering van Basta dat onze verwachtingen over het nieuwe programma van Neveneffecten nog niet helemaal waren ingelost. ‘Voorlopig’, voegden we er evenwel aan toe, en daar zijn we blij om: de tweede aflevering was immers nog een stuk beter dan de eerste en lost onze verwachtingen wél helemaal in.

Aan de ene kant kwam dat doordat de structuur ditmaal net iets beter in elkaar zat. Vorige week had je drie min of meer gelijkwaardige verhalen – Mobistar, de belspelletjes en Data Driven – die door elkaar werden verteld, waardoor het programma soms een beetje een rommelig indruk maakte. In de tweede aflevering was er echter één duidelijke centrale reportage – opnieuw die dekselse belspelletjes – met daarnaast enkele randitems, en dat kwam het evenwicht ten goede.

Daarnaast zat de aflevering op elk punt ook zo goed als perfect in elkaar. Het stuk over de belspelletjes was ronduit briljant: een soort Neveneffecten goes Mission:Impossible, met een mol die de vijand infiltreerde en de vier tv-makers die hem vanuit het hoofdkwartier aanstuurden, terwijl ze met de hulp van een wiskundeknobbel genaamd Gaetan de rekensleutel achter de tv-puzzels probeerden te kraken. Spannend, grappig én gemaakt vanuit een duidelijke verontwaardiging: onderzoekstelevisie op zijn best.

De zijsprongetjes waren bijna even goed: de reportage met de roddel-electro, waarin de Neveneffecten enkele wilde verhalen over Vlaanderens bekendste sensatiejournalisten gingen voorleggen aan BV’s was bijtende satire, en het stukje waarin Jelle De Beule ging ‘lenen bij een vriendin’ zorgde voor hilarische momenten – zeker toen De Beule zijn nieuwste vriendin even als babysit gebruikte. De Hendrikken tot slot, die worden elke week beter: onze kop eraf als de meedogenloze mannen in maatpak tegen het einde van de reeks geen cultfiguren zijn in Vlaanderen.

Het is een beetje belachelijk om Basta halfweg januari al uit te roepen tot programma van 2011, maar de concurrenten zullen toch al van goeden huize moeten zijn. Wij zullen de volgende weken in ieder geval met veel genoegen in de zetel zitten om te zien wat Neveneffecten nog allemaal uit de mouw schudt En eerlijk gezegd ook een beetje met een ei in de broek: als je bekijkt hoe de belspelletjes na de ironische plaagstoten van vorige week deze keer genadeloos werden uitgekleed, dan is het hele Data Driven-verhaal misschien ook nog niet helemaal verteld. We bekijken die nieuwe collega op de redactie in ieder geval plotseling door een héél andere bril.

Stefaan Werbrouck

Wat vond u van Basta? Laat het weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content