Recensie ‘Afvallen en Opstaan’: Sober en eerlijk

De eerste aflevering van de dieetreeks Afvallen en Opstaan op Vtm vermeed alle gemakkelijke clichés die je zo vaak in reality ziet.

Elke woensdag , vtm ***

‘Eigenlijk zitten er vier mensen in mij.’ Zo vatte de 50-jarige Patrick zijn probleem met zijn overgewicht samen. Hoe letterlijk je dat mocht nemen, bleek toen hij langsging bij een chirurg die naging of hij in aanmerking kwam voor een operatie. Toen die even Patricks ‘body mass index’ uitrekende, kwam hij uit op 88, oftewel precies 4 maal de BMI die een gemiddeld mens idealiter heeft. Het eerste doel in Afvallen en Opstaan was dan ook simpel: Patrick moest genoeg kilo’s kwijtraken – een droge 50 – om ervoor te zorgen dat hij geopereerd kon worden, en zo écht kon beginnen te vermageren.

Alles aan de eerste aflevering van Afvallen en Opstaan schreeuwde ’tearjerker’. Patrick was een weduwnaar wiens drugsverslaafde vrouw een tiental jaar geleden zelfmoord had gepleegd, drie maanden na de geboorte van hun eerste zoon. Dat kind moest dus voort met enkel zijn hoogbejaarde oma en zijn vader, een man die door zijn klasgenootjes een ‘potvis’ werd genoemd en nauwelijks tijd voor hem had omdat hij te druk bezig was met zijn restaurant. En aangezien Patrick tegen de diëtiste verklaarde dat hij soms tot wel 40 pintjes per dag dronk, kunnen we ook gerust van een alcoholprobleem spreken.

Op een paar overbodige scènes in het zwembad na, waar de camera iets te gretig Patricks uitgezette lichaam in beeld nam, slaagden de makers van Afvallen en Opstaan er echter in om de sfeer sereen te houden. Geen overzicht van al het eten dat de man naar binnenspeelde, zoals zo vaak in dit soort dieetprogramma’s, geen roepende coaches , maar eenvoudige gesprekken met een psycholoog, een trainer die de man heel kalm motiveerde en een chirurg die haarfijn de problemen uitlegde. Zelfs de vader-zoon-momenten bleven sober, zonder melige violen of een commentaarstem die er alles te dik oplegt.

Ook de opbouw van het programma bleef weg van de voorspelbare scenario’s die je zo vaak ziet, waarbij je na een bemoedigend begin een plotselinge terugval krijgt en de patiënt in kwestie pas na een strenge toespraak van de begeleider een spectaculaire ommekeer maakt. Neen, hier werd Patrick gewoon bijna twee jaar gevolgd terwijl hij langzaam maar zeker de kilo’s kwijt raakte. En op het einde was hij geen ‘andere man’ geworden, maar iemand die precies 1 mens lichter was en er nog 2 moest verliezen. Afvallen en Opstaan was reality-tv zonder clichés, die opviel door zijn soberheid en eerlijkheid, en in die zin een verademing. Less is more!

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content