Nee, de nieuwe serie ‘Dietland’ gaat niet over diëten

© /
Sofie Geusens Medewerker KnackFocus.be

De nieuwe Amazon Prime-serie Dietland toont het leven van Plum Kettle, een journaliste die van haar overgewicht af wil totdat een aantal vrouwen haar rekruteert voor grotere dingen in het leven.

‘Ik vertel jullie dit vanuit de toekomst, maar denk niet dat dit zo’n verhaal is. Ik ben nog altijd dik.’ Zo begint Plum Kettle, gespeeld door Twin Peaks-actrice Joy Nash, de nieuwe serie Dietland. Aan de hand van de titel en de eerste minuten verwacht je een typisch verhaal over een zwaarlijvige vrouw die de strijd aangaat met haar kilo’s, maar dat is Dietland, gebaseerd op het gelijknamige boek van Sarai Walker, hoegenaamd niet. Weg met de weegschaal, enter body positivity.

Walker kon zich met geen enkel tv-personage identificeren en stond er daarom op dat Plum gespeeld werd door een plus-size actrice. Ze wou het Hollywood-cliché van een actrice in een fatsuit en met ettelijke lagen make-up – zie Monica (Courteney Cox) in Friends – vermijden. In die reeks, maar ook in Bridesmaids of Pitch Perfect – denk aan Fat Amy, het personage van Rebel Wilson – dienen die nepkilo’s een komisch doel. Dietland pakt dat anders aan. De serie vertrekt wel vanuit het overgewicht van Plum, maar die focus verschuift snel.

Driehoekje

Plums leven speelt zich af in een driehoekje waar ze maar niet uitgeraakt, gevormd door een koffiebar, haar huis en dieetbijeenkomsten. Dat gelimiteerde leventje wordt overhoop gehaald door Leeta, een voor Plum onbekend punkmeisje. Leeta achtervolgt haar een tijdje, maar komt ineens erg dichtbij als ze op een dag in een koffieshop Plums arm grijpt en er het woord dietland op schrijft. Ze denkt eerst dat Leeta haar wil fatshamen, maar er blijkt meer aan de hand wanneer zij Plum in contact brengt met Julia. Ze probeert Plum te rekruteren, voor wat is niet duidelijk. Mogelijk staat Julia aan het hoofd van de mysterieuze groep ‘Jennifer’, een bende die het heft in eigen hand neemt en de oorlog verklaart aan vrouwenmisbruikers die hun straf ontliepen. Maar evengoed is ze gelinkt aan Verena Baptist, de erfgename van een vermageringsimperium die tegen de ideeën van haar ouders ingaat en een plan heeft voor Plum.

Verwarrende oproep

Het grote aantal personages dat zonder verdere uitleg geïntroduceerd wordt in de eerste afleveringen van Dietland doet het verhaal verzanden in de chaos. Het enige wat meteen duidelijk is, is dat Plum niet zal afvallen, maar of dat een bewuste keuze is of niet blijft gokken. In haar verhaal zit een boodschap over body positivity, dat wel, maar zelfs die geraakt verstrikt in de vele plotlijnen. ‘Tegen de derde aflevering weet Plum niet meer wat er met haar aan het gebeuren is, en wij ook niet’, verklaart het Amerikaanse magazine Vanity Fair, een analyse die we na twee afleveringen delen.

Maar ook zonder een verhaal dat ergens heen gaat, biedt Dietland genoeg stof tot nadenken. De Jennifers pakken #metoo en #timesup tamelijk letterlijk aan. Ze droppen lichamen van verkrachters op de snelweg en ontvoeren een seksistische fotograaf. Allemaal wat drastischer dan een hashtag, laat ons zeggen.

Jennifer gaat het gevecht dus fysiek aan en houdt de kijker een spiegel voor: we erkennen allemaal de problemen in de samenleving, maar is #timesup tweeten wel genoeg? Dietland is ook niet de eerste tv-serie die #metoo aankaart. The Handmaid’s Tale, 13 Reasons Why en zelfs Unbreakable Kimmy Schmidt tonen dat er nog veel verhalen verteld moeten worden. Hoe Plum de strijd met de maatschappij uiteindelijk aangaat, tonen de eerste afleveringen niet, maar de serie lijkt de plotse verhaalwendingen niet te schuwen. Een moordende Plum? Het zou zomaar kunnen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De eerste twee afleveringen zijn nu beschikbaar bij Amazon Prime.

Partner Content