Mijn Straat: de drie favoriete fragmenten van Lidewij Nuitten

© Iedereen Beroemd - één

Lidewij Nuitten trekt met haar camera door haar straat om haar buren te leren kennen. Deze ontmoetingen zijn te zien in ‘Iedereen Beroemd’. Knack Focus polste naar de momenten die een grote indruk nalieten op de documentairemaakster.

Tweelingzussen Blanca en Veerle wonen in hetzelfde huis, maar hebben amper contact met elkaar.

Blanca
Blanca© Iedereen Beroemd – één

‘Het is een jaar geleden dat ik Blanca en Veerle heb leren kennen. Het was pas de derde aflevering van ‘Mijn Straat’, maar mensen praten er nog steeds over. Het was dan ook een bijzonder verhaal. Scenarioschrijvers bedenken soms gekke verhalen, maar de realiteit kan heel wat straffer zijn. Zowel met Blanca als met Veerle heb ik nog steeds, apart van elkaar, een goed contact. Ik heb ze beiden even graag, hoewel ze compleet verschillend zijn.’

De buurt komt samen voor een herdenking van de aanslagen op 22 maart.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Ik keek al heel lang uit naar het straatfeest in mei, een dag waarop ik al mijn buren wil samenbrengen. Maar nu was het erg spontaan ontstaan onder rare omstandigheden. Ik vond het heel aangrijpend om de buren samen te zien. In het fragment zie je echt dat er een enorme solidariteit is. Het was compleet het tegenovergestelde van het verschrikkelijke dat er zich op 22 maart had afgespeeld. Het lijkt banaal, maar op dat moment heb ik beseft wat die buren allemaal voor mij betekenen.’

De Syrische vluchteling Ahmad woont nog maar pas in Brussel.

‘Het was een erg bijzondere ontmoeting met Ahmad. Ik kom zoveel verschillende mensen tegen, maar nu heb ik echt het verschil gemaakt voor iemand. Ik wil mezelf niet als held omschrijven, maar het was van groot belang dat hij zich welkom voelde. Dit ging veel verder dat wat ‘leuke televisie’ maken. Ik ben geschrokken van de enorme respons die het verhaal van Ahmad heeft teweeggebracht. Dit fragment is ook onder Franstaligen heel hard gedeeld. Toen ik op bezoek ging bij een Franstalige buurman had een vriend van hem me gewoon herkend.’ (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content