Mickey Mouse en Donald Duck moeten kleuters uit hun zetel krijgen

© Belga

Vanaf vandaag zendt het tv-kanaal Disney Junior filmpjes uit waarin Disneypersonages kleuters aansporen om te bewegen.

Veel kinderen brengen een te groot deel van hun dag zittend door. Dat verhoogt het risico op overgewicht. Bedoeling is om de kleuters uit hun zetel te krijgen en hen te laten bewegen. De campagne onder de naam “Woogie Boogie” is een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) en Disney Benelux.

In Vlaanderen brengen kinderen 6 tot 9,5 uur zittend door. Dat is 50 tot 80 procent van hun wakkere tijd. Maar kleuters die te lang stilzitten, lopen een groter risico op overgewicht. Daarom hebben het VIGeZ en Disney de handen in elkaar geslagen. Met de campagne “Woogie Boogie” willen ze kleuters aan het bewegen krijgen. Ze roepen daarbij de hulp in van Mickey Mouse en co.

In korte filmpjes (van ongeveer 1 minuut) moedigen de Disneyfiguurtjes kleuters aan om op te staan en bewegingen na te doen. De filmpjes zijn te zien op het tv-kanaal Disney Junior en op YouTube.

De filmpjes kunnen ook gebruikt worden in kleuterscholen. Femke De Meester van het VIGeZ: “We weten dat de favoriete personages van kinderen een enorme invloed hebben op hun gedrag. We willen de populaire Disneypersonages en -verhalen dan ook gebruiken om kinderen op een positieve manier te inspireren en om gezond gedrag te stimuleren. Kleuters die te lang stilzitten, lopen meer risico op overgewicht. Als je lang stilzitten beperkt, kan dat op langere termijn zelfs beschermen tegen ziektes.”

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) steunt de campagne. “Te lang stilzitten is een hedendaags fenomeen waar we als overheid mee aan de slag moeten. Zoals zovele zaken geldt ‘jong begonnen is half gewonnen’. Daarom zijn deze clips van Disney en VIGeZ een goed initiatief’. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content