‘Mensen die veel naar reality tv kijken zijn narcistischer’

Keeping up with the Kardashians © -

In een recente Amerikaanse studie wordt een link tussen reality tv-kijkers en narcisme aangetoond. Houden we binnenkort allemaal evenveel van onszelf als Kanye West?

Je kent ze wel – of je bent er zelf een, mensen die dol zijn op reality tv en de perikelen van Paris Hilton, Kim Kardashian, Gigi Hadid of, dichter bij huis, Harry en Olga, op de voet volgen.

Volgens onderzoekers aan de Ohio State University zijn jongeren die regelmatig naar reality tv kijken vaker narcistisch dan hun leeftijdsgenoten. Ze bevroegen zo’n 600 studenten over hun televisiegedrag. Voorts moesten de proefkonijnen een vragenlijst invullen waaruit de researchers konden opmaken of de jongeren eerder narcistisch zijn of niet. Een van de vragen klonk als volgt: ‘Ik heb er geen moeite mee om mensen te manipuleren.’ Het zal misschien niet verbazen dat de bevraagden die erg vaak naar reality tv kijken het ‘ja’-vakje aanvinkten.

Kip of ei?

Ted Dickinson, een van de onderzoekers, legde uit dat sommige mensen met narcistische neigingen mediapersoonlijkheden die gelijkaardige narcistische trekken vertonen expres opzoeken terwijl anderen door vaak naar reality tv te kijken narcistischer worden. Ze beginnen het narcistische gedrag van de celebs immers te zien als normaal.

Het gaat dus zowel om jongeren die al narcistisch waren als om jongeren wiens gedrag veranderde door het veelvuldig bekijken van reality programma’s. Een vervolgstudie zou misschien kunnen nagaan wat voor persoonlijkheden het meest vatbaar zijn voor dit soort kopieergedrag.

Het doen en laten van de Kardashians op de voet volgen is dus minder onschuldig dan het lijkt. Al zijn wij uiteraard immuun voor narcisme.

(LP)

via GIPHY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content