‘Manuel’ uit Fawlty Towers overleden: ‘I know nothing’

John Cleese met Andrew Sachs © /

De Britse acteur Andrew Sachs, die vooral bekend was voor zijn rol als de Spaanse ober Manuel (afkomstig uit Barcelona) in de Britse sitcom “Fawlty Towers” is vorige week overleden.

Dat melden Britse media. De in Duitsland geboren Sachs werd 86 jaar.

Zijn vrouw Melody onthulde aan de krant Daily Mail dat Sachs al vier jaar aan dementie leed, en vastgekluisterd was aan een rolstoel. Hij kon bovendien niet meer spreken. “Mijn hart brak elke dag gedurende een lange periode”, zei ze aan de krant. Sachs overleed op 23 november in een rusthuis, en werd donderdag begraven in Londen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

John Cleese, die (mee) de scenario’s schreef en de hoofdrol vertolkte in de sitcom over een niet heel functioneel Brits hotel “Fawlty Towers”, noemt Sachs op Twitter “een zeer lieve en vriendelijke man, en een echte grote grappenmaker. Ik zag hem voor het eerste in Habeus Corpus op het podium in 1973 en ik kon me geen betere Manuel wensen.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Manuel was een van de meest geïmiteerde tv-rollen uit de jaren 70. Vooral zijn terugkerende zinnetje ‘I know nothing’, al dan niet in combinatie met ‘I’m from Barcelona’, was bijzonder populair.

In de serie werd Sachs (of Manuel) herhaaldelijk door Cleese geslagen. “Ik geraakte nooit overstuur toen hij me sloeg”, zei Sachs in 2014 aan de BBC. “Hij is mijn vriend, maar ik moet zeggen: hij deed me meerdere keren pijn.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content