Koen De Bouw over ‘Grenslanders’: ‘En waarom geen ufo’s in de Zeeuwse polders?’

© .

Het moet niet altijd Scandinavië zijn: in het Zeeuwse grenslandschap waait het mysterie je ook tegemoet. Al was het maar omdat je als buitenstaander geen knijt begrijpt van die vreemde tongval.

In Grenslanders – na Undercover de tweede Vlaams-Nederlandse coproductie in korte tijd – kruipt Kempenaar van oorsprong Koen De Bouw in de huid van Bert Dewulf, een Belgische gerechtspsychiater gespecialiseerd in traumaverwerking. Hij raakt onder meer verstrikt in een vreemd kluwen van dialecten.

Koen De Bouw: Maar dat Zeeuws hoefde ik me niet eigen te maken. Bert is een vrij gewone Antwerpenaar, die voor het contrast moet zorgen met de andere personages.

En die aan het ziekenhuisbed van een van zijn patiënten een pak friet met andalouse bestelt. Rare manier om mensen van hun trauma’s te verlossen.

De Bouw: Je zult snel merken dat Bert nooit tijd heeft om te eten. Hij wordt naar een Nederlands dorpje geroepen waar een ernstig getraumatiseerd Afrikaans meisje is aangetroffen. Het is zijn job om te achterhalen wat er met haar is gebeurd, en zo komt hij, samen met de Rotterdamse rechercheur Tara Dessel (een rol van Jasmine Sendar, nvdr.) een soort vluchtelingenroute op het spoor. In zo’n situatie zijn frieten wel gepast. (lacht) Bovendien had ook zijn patiënt duidelijk honger, al had ze wellicht nog nooit in haar leven frieten gezien.

Binnenkort ga ik opnieuw een tweetal weken naar San Francisco, voor de pilot van een stripadaptatie.

Heeft Zeeuws-Vlaanderen werkelijk een vluchtelingenprobleem?

De Bouw: Een goed verhaal kan zich eender waar afspelen. Maar deze streek is erg filmisch, waardoor ze zich leent tot eender wat voor verhalen. Er konden net zo goed ufo’s geland zijn. (lacht)

Had jij als geboren Kempenaar voeling met de regio?

De Bouw: Vroeger ging ik met mijn vader en oom weleens in Vlissingen of Breskens vissen. Al was ik toen meer gefocust op de zee dan op de streek. Ik hou uiteraard wel van dat soort desolate landschappen.

In Amerika zien ze je straks ook weer terug.

De Bouw: Binnenkort ga ik weer een tweetal weken naar San Francisco, voor de pilot van een stripadaptatie. Meer kan ik nog niet zeggen.

The Last Tycoon, de Amazonreeks waarin jij meespeelde, werd al na één seizoen gecanceld.

De Bouw: Amazon had de rechten gekocht voor een tv-reeks naar The Lord of the Rings, waardoor ze zeven van hun duurste producties hebben afgevoerd, waaronder The Last Tycoon. Jammer, ik had er graag een tweede seizoen aan gebreid. Ik heb nooit geambieerd om in Hollywood te werken, maar ik was blij toen ik het aanbod kreeg. En kijk: er zijn weer nieuwe uitdagingen op komst.

Grenslanders

Vanaf 22/3 in Play en Play More, dit najaar op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content