‘Kan u de vraag nog eens herhalen?’: een braaf quizje dat doet verlangen naar de Lamoot en co van ‘Superstaar’

© .
Tine Hens
Tine Hens Journaliste voor Knack

De eerste uitzending van Kan u de vraag nog eens herhalen? is intussen achter de rug. Tijd voor een evaluatie van onze tv-redactrice en -criticus Tine Hens. ‘Het viel beter mee dan ik na de eerste vijf minuten had verwacht.’

Kan u de vraag nog eens herhalen? vanaf donderdag 18/5 op VTM

Het duurde even voor ik het doorhad, maar Kan u de vraag nog eens herhalen? is een echte quiz. Met echte kandidaten en echte vragen. Al zijn die laatste, net zoals de prijzen, gerecycleerd. Iedere vraag is ooit gesteld in een van de vijf miljoen quizzen die men in en om de VTM bedacht heeft en waarvan de bewijzen in het omvangrijke archief van de commerciële omroep zitten.

Met Superstaar had Gunter Lamoot al bewezen dat van alle programma’s die zich opwerpen als de kringloopwinkel van een omroep hij het grappigste en absurdste kan maken. Maar voor wie hield van Superstaar – ik, bijvoorbeeld – komt Kan u de vraag nog eens herhalen? verbijsterend klassiek en conventioneel over. Oké, de quizmaster is Guga Baúl, die – en dat scheelt meteen in de kosten – enkel met zijn stem een duizendtal mensen tegelijk kan spelen. Zo schakelt hij van beleefde spelleider vlotjes over op de aankondiger uit vroeger tijden die altijd net iets te pompeus mocht meedelen wie de kandidaten waren, wat de prijzen waren en in voorkomend geval of de auto met een specifieke nummerplaat zich kon verplaatsen.

Hij slaagde er zelfs in humor te bedrijven zonder zijn toevlucht te nemen tot uitwerpselen of andere scatologische fenomenen

Over de voorstelling van de drie kandidaten was vooraf goed nagedacht. Ze hadden de vraag gekregen geen al te traditionele foto’s van zichzelf in te sturen. Ene Stijn, een vastgoedmakelaar uit Neerpelt, werd voorgesteld met zijn rood verbrande arm om de stevige schouders van een Braziliaanse met borsten zo groot als een basketbal. Dat zorgde natuurlijk voor enige hilariteit in de zaal. En bij Guga Baúl. Maar kijk, Stijn was daar gewoon met zijn vrouw. Nee, niet die waarop zijn arm rustte. Zijn vrouw had de foto genomen. Je bent een familiezender of je bent het niet. Tot hier was de ontgoocheling groter dan de vreugde. Dit zou werkelijk niet meer worden dan een recyclageprogramma in de vorm van een quiz.

Toch viel Kan u de vraag nog eens herhalen?, met zijn herkauwde vragen, beter mee dan ik na de eerste vijf minuten had verwacht. Het spel is goed opgebouwd, de wisselwerking tussen kandidaten van vroeger en nu bleek te werken en ook al was het enige jurylid Lamoot lang niet zo scherp, spits en absurd als gehoopt, hij is nog steeds grappiger dan de meeste juryleden in pakweg De slimste mens. Hij slaagde er zelfs in humor te bedrijven zonder zijn toevlucht te nemen tot uitwerpselen of andere scatologische fenomenen. Toegegeven, soms was het pingpongen tussen Lamoot en de archiefbeelden even grappig als de gemiddelde mop van Philippe Muyters, zoals het ondertussen tot in den treure gerecycleerde mopje over waarom The Beatles niet kaarten. ‘Paul McKaartnie’, antwoordde het meisje uit een quiz van toen. Lamoot toonde zich zelfs overdreven voorkomend tegenover de bekende Vlamingen die de onbekende kandidaten in de studio bijstaan in hun zoektocht naar de antwoorden. Toen Mathias Coppens vol overtuiging ‘leister’ op zijn witte bordje krabbelde, terwijl dat volgens de regels van de moderne spelling ‘lijster’ moet zijn, was iedereen zo lief om daar vooral niets over te zeggen.

Dit is overduidelijk geen quiz die ook maar iemand tegen de haren in strijkt. Het is een quiz met een minimum aan humor die op een of andere manier ook nog blijkt te werken. Soms is dat voldoende. Maar toch doet dit brave quizje me verlangen naar de Lamoot en co van Superstaar. Als we dan toch recycleren, dan mogen ze daar wat mij betreft mee beginnen.

Partner Content