Iedereen zijn eigen Netflix: de Vlaamse streamingdiensten doorgelicht

Ryan Gosling in Drive © /

U gooit nog altijd af en toe teleurgesteld met uw afstandsbediening omdat er weer niks op tv is? Dan vindt u misschien uw gading bij de talloze nieuwe platformen die zich de afgelopen jaren profileerden als ‘Netflix van de arthouse’. Een round-up van het Vlaamse aanbod.

Dat het aanbod van Netflix zelfs de meest fanatieke bingewatchers allang boven het hoofd gaat, is bekend. Maar veel mensen zijn nog altijd niet onverdeeld gelukkig met wat ze achter de grote rode letters vinden. Liefhebbers van de betere arthouse, die hun cinefiele neus elk jaar weer naar Cannes, Berlijn of Venetië richten, vinden de prijsbeesten van die festivals lang niet altijd op Netflix terug. Ook pure genrefictie, zoals horror, en echt oude films zijn volgens de liefhebbers ondervertegenwoordigd.

Veel van die films zijn wel degelijk online te bekijken, maar op andere platformen. Zowat alle distributeurs van de betere film die hun werk niet kunnen of willen slijten aan de Amerikaanse mastodonten, hebben intussen eigen initiatieven opgericht of sluiten aan bij een conglomeraat van verdelers. Bijgevolg rezen de ‘Netflixen’ van de arthouse de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond. De ene pakt uit met een grote catalogus, de andere met een kleine selectie aan verborgen schatten. Tijd voor een overzicht.

UnCut

Sinds: september 2018

In het kort: Universciné, de belangenvereniging van Vlaamse onafhankelijke filmdistributeurs, biedt zijn films sinds kort aan in abonnementsvorm. Het resultaat is, volgens de mensen achter UnCut zelf, de grootste arthousecatalogus in Vlaanderen.

In het lang: Als typische UnCut-titels noemt bestuurder Bart Van Langendonck meteen de recente Vlaamse film D’Ardennen, Lars Von Triers Dancer in the Dark en Drive, de heist-thriller van Nicolas Winding Refn met Ryan Gosling in de hoofdrol. In dat trio liggen de drie poten van UnCut vervat: Belgische films, Europese arthouse en Amerikaanse alternatieve titels. ‘Laat ons zeggen dat maar 10 procent van ons aanbod bedoeld is voor een heel groot publiek’, zegt Bart Van Langendonck.

‘Op dit moment bieden we zo’n duizend films aan, maar daar komen er elke week bij. Van veel titels die op onze verlanglijstje staan, moeten de contracten worden heronderhandeld.’

UniversCiné bood zijn films eerder al te koop aan op een aparte website, maar de grote stormloop bleef uit. Door nu zijn grote catalogus in abonnementsvorm aan te bieden, vult UnCut een van de lacunes die Netflix achterlaat. In de toekomst wil Van Langendonck naast het aanbod volop focussen op gebruiksgemak. ‘We werken aan een app voor UnCut en willen het ook implementeren in een van de volgende generaties set-topboxen.

App beschikbaar? Ja

Chromecast/AppleTV? Nee

Aantal abonnees: UnCut geeft geen exacte cijfers – ‘Netflix doet dat ook niet’ – maar maakt zich sterk tegen eind 2019 ’20 tot 30 000′ abonnees te hebben.

Prijs: 7,99 euro/maand (kijken op één scherm) of 9,99 euro/maand (vier schermen)

Meer weten: https://www.uncut.be/.

Of voor het platform van Film Fest Gent: https://www.filmfestival.be/nl/video-on-demand

UnCut
UnCut© /

Lumière

Sinds: zomer 2017

In het kort: de distributeur die onder meer Boyhood, Dheepan en zowat alles wat u aan Scandinavische krimiseries kent, in België en Nederland verdeelt, biedt sinds vorig jaar zijn series en films ook digitaal aan, als alternatief voor de in elkaar zakkende dvd-markt.

In het lang: ‘Wij willen een alternatief zijn voor platforms als de tv-store van iTunes. Je betaalt voor aparte series of films, die je vervolgens overal kan bekijken waar je verbonden bent met het internet’, zegt Katrien De Hauwere van Lumière. ‘We proberen nieuwe reeksen zoveel mogelijk day-and-date te lanceren met het land van herkomst, op hetzelfde moment dus. Soms is de digitale release er zelfs voor de dvd of blu-ray.’

Lumière brak door met de betere Scandi-noir, van The Killing tot Borgen, maar heeft ook fraaie Europese arthousefilms in zijn catalogus zitten, zoals The Square van Ruben Ostlund – vorig jaar winnaar van de Gouden Palm in Cannes – en Loveless van Andrej Zvjagintsev, winnaar van de Juryprijs in datzelfde jaar. Ook Vlaamse toppers, zoals de vier eerste films van Felix Van Groeningen en Façades van Kaat Beels en Nathalie Basteyns zitten in de catalogus. In totaal biedt Lumière ‘een vijftigtal’ films en ‘een zeventigtal’ series aan, in totaal meer dan zevenhonderd uur aan kijkvoer.

App beschikbaar? Ja

Chromecast/AppleTV? Ja

Aantal abonnees: Lumière biedt geen abonnementen aan, maar laat weten dat 10.000 mensen zich registreerden op het platform, wat nodig is om series en films te kopen.

Prijs: verschilt van film tot film. Enkele voorbeelden: 9,99 euro voor een seizoen van Borgen, 7,99 euro voor Façades en 4,99 euro voor A Bigger Splash.

Meer weten: https://www.lumiereseries.com/nl/

Lumière
Lumière© /

Dalton

Sinds: maart 2017

In het kort: Dalton Distribution verenigt het beste van het Kortfilmfestival Leuven, Docville, Jef filmfestival en Mooov op één platform.

In het lang: Dalton zit onder dezelfde koepel als het Kortfilmfestival en Docville. Aan straffe docu’s en kortfilms voor klein en groot geen gebrek dus. In samenwerking met het kinderfilmfestival Jef en Mooov, wat betreft wereldcinema, werd de catalogus nog uitgebreid. Het resultaat is een lijst van ongeveer 350 films die zich uitstrekt van Rabot, de bekroonde documentaire van Christina Vandekerckhove over de sociale woontorens in Gent, tot Catherine, de animatiekortfilm van Britt Raes die het goed deed op de festivals in binnen- en buitenland.

‘Een samenwerking met Anima filmfestival zit ook in de pijplijn’, meldt Dalton. ‘Daarnaast werken we met veel producenten, regisseurs, jonge makers samen om straffe films op Dalton.be te kunnen zetten.’

Wekelijks komen er nieuwe titels op Dalton, die extra aandacht krijgen via de bibliotheken. Momenteel loopt er al een proefproject waardoor mensen met een bibliotheekabonnement in bijvoorbeeld Antwerpen, Brugge, Leuven of Turnhout al gratis toegang hebben tot Dalton.

App beschikbaar? Nee

Chromecast/AppleTV? Nee

Aantal abonnees: Dalton gaf ons geen cijfers mee over het aantal abonnees

Prijs: 5 euro/maand of 50 euro/jaar, als abonnee althans. Om een kortfilm 48 uur te huren, tel je 2 euro neer, voor een lange film 4 euro.

Meer weten: https://www.dalton.be/

Dalton
Dalton© /

CineMember

Sinds: april 2018

In het kort: Onafhankelijke distributeurs, van Cinéart tot Lumière, slaan de handen in elkaar en maken een vuist tegen de Netflixen van deze wereld.

In het lang: ‘Netflix en Videoland kopen maar een fractie van onze films. Toni Erdmann willen ze nog wel, maar ze passen zodra het kleiner of onbekender wordt’, zei Rick Hartman van September Film bij de lancering, afgelopen lente, in De Morgen. Meer dan 500 van die arthousetitels en cross-overfilms, van La Grande Bellezza (Paolo Sorrentino) tot Jagten (Thomas Vinterberg), bundelde hij in samenwerking met Cinéart, Paradiso, Lumière, Cinemien, In The Air en Just Entertainment op een streamingplatform. Op termijn moeten dat meer dan 1000 films worden, die 30 000 abonnees moeten lokken, in de Benelux en daarbuiten.

App beschikbaar? Ja

Chromecast/AppleTV? Ja

Aantal abonnees: ‘een getal met vier cijfers’, meer wil CineMember niet kwijt

Prijs: 9,99 euro/maand

Meer weten: https://www.cinemember.nl/home

CineMember
CineMember© /

Mubi

Sinds: februari 2007

In het kort: Een kleine, eigenzinnige selectie met de hand geselecteerde films. Alles wat Netflix niet is, dus.

In het lang: Op Mubi, een van oorsprong Turks platform, staan dertig films. Niet meer, niet minder. Elke dag wordt er eentje weggehaald en komt er een nieuwe titel bij. Een team curatoren is verantwoordelijk voor het aanbod en mikt op een cinefiel publiek. Op het moment dat we dit schrijven – 3 november 2018 – kunt u er onder meer Gaby Baby Doll, Difret en Lost River vinden, respectievelijk een Franse komedie uit 2014 met de dochter van Isabelle Huppert, een Ethiopisch drama dat onder meer de publieksprijs won op het filmfestival van Berlijn en het regiedebuut van Ryan Gosling.

Op zich lijkt het idee onmogelijk winstgevend te zijn, maar door Mubi globaal uit te rollen spreekt oprichter Efe Cakarel cinefielen uit de hele wereld aan. Het platform brengt bovendien zelf ook films in de zalen. Zo werden Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot van Gus Van Sant en Suspiria van Luca Guadagnino via Mubi in de bioscoop gereleased. Paul Thomas Anderson lanceerde zijn muziekdocumentaire Junun dan weer exclusief op Mubi.

App beschikbaar? Ja, voor Android en iOS

Chromecast/AppleTV? Ja

Aantal abonnees: geen recente betrouwbare cijfers, de persverantwoordelijke van Mubi was niet bereikbaar voor commentaar

Prijs: 8,99 euro/maand

Meer weten: https://mubi.com/nl

YouTube

Sinds: februari 2005

In het kort: Nee, dit is geen grap.

In het lang: Wie het streaminglandschap overschouwt, moet het ook over YouTube hebben, samen met het uit de doden oprijzende BitTorrent misschien wel een van de grote winnaars van de versplintering van films en series over de vele aanbieders, en de prijzen van al die abonnementen. Nu al staan er honderden en honderden films volledig op YouTube, van de eerste twee FC De Kampioenenfilms en de Nederlandse versie van Loft tot cultvoer als Hitchcocks The Lady Vanishes (1938), George Romero’s cultsplasher Night of the Living Dead (1968) en Adnan Lynes Lolita (1997) met Jeremy Irons. Over de beeldkwaliteit valt meer dan eens te klagen, maar welke kniesoor maalt daarom in een tijd waarin we hele reeksen bingen op onze smartphone?

Herinnert u zich nog hoe The Beatles, AC/DC, Taylor Swift en Thom Yorke zich ooit tegen Spotify keerden, een platform waar ze vandaag allemaal op staan te pronken? Dat is wat er nu gebeurt met Netflix, dat zelfs gerenommeerde regisseurs als Alfonso Cuarón zo ver krijgt om originals voor hen te maken. If you can’t beat them, join them, lijken veel grote figuren uit de filmindustrie, die vaak verknocht zijn aan de bioscoopzaal, vandaag te denken. De vraag is dus waar de spelers uit dit stuk binnen vijf jaar staan en hoeveel van de films die hier en daar als voorbeeld staan vermeld, u dan op Netflix of YouTube vindt.

App beschikbaar? Ja

Chromecast/AppleTV? Ja

Prijs: gratis

Meer weten:https://www.youtube.com/

In een vorige versie van dit artikel stond dat Lumière Series geen app had. Dat klopt niet: zowel voor iOs als voor Android is de app Lumière Series gratis te downloaden. Sorry voor dit euvel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content