House of Cards: Robin Wright vroeg (en kreeg) hetzelfde loon als Kevin Spacey

© gf

De Amerikaanse actrice Robin Wright heeft uitgelegd hoe ze haar meest recente loonsonderhandelingen gevoerd heeft voor haar rol als Claire Underwood in ‘House of Cards’.

Het is een oud zeer in Hollywood: actrices verdienen er gemiddeld een pak minder dan acteurs, ook wanneer ze hoofdrollen spelen in films en series.

Dat was blijkbaar ook het geval voor ‘House of Cards’, de succesvolle Netflix-serie, waarin de hoofdrollen vertolkt worden door Kevin Spacey en Robin Wright.

Wright was deze week te gast bij de Rockafeller Foundation in New York op een evenement dat mee georganiseerd werd door The Huffington Post, en liet daar verstaan dat ze recent om opslag heeft gevraag. ‘Ik vond dat ik even veel moest verdienen als Kevin’, vertelt Wright.

‘Het was het perfecte uitgangspunt’, aldus de 50-jarige actrice, die in de reeks presidentsvrouw Claire Underwood speelt, maar ook een van de producers en regisseurs van de reeks is. ‘Er zijn heel weinig fims of series waarin de mannelijke en vrouwelijke hoofdrol elkaars gelijken zijn. In ‘House of Cards’ is dat wel degelijk het geval.’

‘Ik keek naar de statistieken en daaruit bleek dat Claire populairder was dan Frank, dus ik heb mijn kans gegrepen. Het was een beetje: ‘You better pay me or I’m going to go public’, glimlacht Wright, die haar slag thuishaalde.

Over hoeveel geld het precies gaat, vertelt Wright niet, maar naar verluidt zou Kevin Spacey voor de start van het derde seizoen een loon van 500.000 dollar per aflevering krijgen. Volgens nieuwssite Business Insider is dat ondertussen al het dubbele, waardoor hij een van de best verdienende tv-acteurs is. Volgens Forbes lag het bedrag dat Wright kreeg tot voor kort op 420.000 dollar per aflevering.

Gelijk loon in Hollywood

Met haar uitspraken voegt Robin Wright zich bij de steeds groter wordende groep actrices die ijveren voor gelijk loon voor mannen en vrouwen in Hollywood. Vorig jaar nog was er heel wat aandacht voor Jennifer Lawrence, die kritiek had op het feit dat haar mannelijke collega’s in ‘American Hustle’ meer verdienden dan zij.

Wright benadrukte dat het voor vrouwen veel moeilijker is om in Hollywood aan de slag te blijven dan voor mannen. Na het succes van ‘Forrest Gump’ kreeg de actrice twee kinderen met acteur Sean Penn, en dat had gevolgen voor haar carrière.

‘Omdat ik niet voltijds aan de slag was, was ik niet bezig met mijn loon op te bouwen. Daarvoor heb je tijd nodig om je te laten opmerken. Dat gaat veel moeilijker als je je kinderen aan het opvoeden bent. En zo word je een B-acteur. Als je geen vier films per jaar draait zoals Nicole Kidman en Cate Blanchett destijds, neemt je marktwaarde af. Nu ben ik als het ware bezig met een comeback, op mijn vijftigste.’

Wright was deze week in New York om promo te doen voor een documentaire waar ze mee haar schouders onder zette. ‘When Elephants Fight‘ vertelt het verhaal over de tragische situatie in de mijnen in Congo, die uitgebaat worden door grote bedrijven. De mineralen die opgedolven worden, dienen als grondstoffen voor smartphones en computers, maar de gevolgen voor de lokale bevolking, zijn nefast. De werkomstandigheden in de mijnen zijn zeer gevaarlijk en ongezond.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content