Hoe het internet aangetrokken werd tot memes over motten en lampen

Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Motten houden van lampen. Daarover worden nu honderden memes gemaakt.

DE FEITEN

Wie bovengemiddeld vaak op het internet vertoeft, heeft ze ongetwijfeld al zien passeren. Mottenmemes zijn overal. Voor de digibeten: dat zijn wel degelijk memes over motten, de grijze muis onder de vlinders. Intussen zijn er honderden memes gefabriceerd met dezelfde twee ingrediënten: een mot en een lamp. De grap is simpel. Ofwel is de mot gefrustreerd omdat hij niet bij de lamp raakt, meestal door een gesloten raam. Ofwel vliegt hij tegen de lamp en is hij zielsgelukkig. Vaak in een variatie op memeklassiekers zoals de jealous girlfriend-meme. En zo goed als altijd heel slecht gefotoshopt.

Hoe het internet aangetrokken werd tot memes over motten en lampen

Het begon in juli toen ene No_ Reason27 een foto van een ietwat angstaanjagende mot op Reddit plaatste met het bijschrift ‘close-up of moth outside my window’. Om onduidelijke redenen vond iedereen dat hilarisch. Mottenmemes begonnen zich te verspreiden op Reddit, Instagram, Twitter en speciaal daartoe opgerichte Facebookpagina’s. Vooral de laatste weken is de hype uit zijn voegen gebarsten. Bij onze laatste telling waren er op Instagram meer dan vijftienduizend foto’s gepost onder #mothmemes. Youtubers filmen zichzelf terwijl ze naar mottenmemes kijken. Er zijn motten die naar lampenporno kijken, motten die tinderen met een lamp en motten die Thomas Edison vereren als een ware god.

Waarom motten precies aangetrokken worden tot lampen, is niet wetenschappelijk bewezen. Volgens wetenschapssite Inverse, dat de hype aangreep om het internet kennis bij te brengen, zijn er drie aannemelijke opties: ze verwarren uw verlichting met de maan, met voedsel of ze willen er seks mee. Waarom mensen aangetrokken worden tot mottenmemes is evenmin duidelijk.


Hoe het internet aangetrokken werd tot memes over motten en lampen


DE TRIVIA

  • Een gerespecteerde lepidopterist (een moeilijk woord voor iemand die veel van vlinders kent) aan de California Academy of Sciences drukte het internet op het hart om niet alle motten over dezelfde kam te scheren. Er bestaan immers duizenden soorten motten, waarvan er heel wat níét van lampen houden.
  • Geen lamp ter beschikking? Er zijn ook speciale recepten om motten mee aan te trekken. Blijkbaar hebben ze het wel voor een mengsel van rijpe bananen, rum, bier en bruine suiker. Zelden zoveel bijgeleerd dankzij een meme.
  • Begin 2017 werd een nieuwe soort mot met een vreemd blond kapsel en een kleine penis ontdekt. Uiteraard werd die naar Trump vernoemd.
Hoe het internet aangetrokken werd tot memes over motten en lampen

Partner Content