
Het spel der tronen is nog lang niet uitgespeeld: alle ‘Game of thrones’-spin-offs op een rijtje
Maandag kunt u terugkeren naar Westeros dankzij House of the Dragon, de eerste – maar niet de laatste – spin-off van Game of Thrones. We zetten alle plannen voor het Thrones-universum op een rij, geslaagde en minder geslaagde.
Een politieke thriller met draken en tovenaars. Zo moet de pitch van Game of Thrones in de late jaren 2000 ongeveer geklonken hebben. De serie, gebaseerd op de boekenreeks A Song of Ice and Fire van de Amerikaanse schrijver George R. R. Martin, werd gelauwerd als het beste en meest epische dat televisie op dat moment te bieden had.
Maar na vier seizoenen, toen de reeks het bronmateriaal van Martin begon in te halen, zakte de kwaliteit. Game of Thrones werd vooral gedragen door de moreel complexe personages en hun intriges, maar gaandeweg werd het spektakel grootser en de personages vlakker. Samen met de wel heel vlotte ondergang van de White Walkers – een soort ijsmonsters uit het Noorden – en de wel heel abrupte beslissing van Daenerys Targaryen om met haar draak de voltallige bevolking van de stad King’s Landing te roosteren, smolt in het achtste en laatste seizoen (2019) elke hoop op een waardig einde als sneeuw voor de zon.
Kit Harrington zou zélf een spin-off voorgesteld hebben. Misschien was de acteur ook niet helemaal tevreden met waar zijn personage eindigde.
Dat hield HBO evenwel niet tegen om te blijven kapitaliseren op de wereld van Game of Thrones. Het is niet omdat je finale universeel afgekraakt wordt, dat je je volledige fantasyrijk overboord moet gooien. Met House of the Dragon komt binnenkort een eerste spin-off uit. Er zouden nog vijf andere Game of Thrones-reeksen volgen, al is het nog onzeker welke daarvan nu écht op televisie te zien zullen zijn – het zou niet de eerste keer zijn dat HBO een spin-off schrapt. Een overzicht van alles wat al dan niet staat te gebeuren in het Thrones-universum.
Bloodmoon: het geannuleerde project
House of the Dragon is dan wel de eerste Game of Thrones-spin-off die effectief uitkomt, het is niet de eerste waaraan gewerkt werd. In de zomer van 2018, nog voor Game of Thrones afgelopen was, werd Bloodmoon aangekondigd. Op papier zag het er goed uit: de reeks zou zich zo’n vijfduizend jaar voor Game of Thrones afspelen en de geschiedenis van het universum uitdiepen, met Naomi Watts was er een bekroonde actrice aan het project verbonden en in interviews bevestigde George R. R. Martin dat er mammoeten in zouden voorkomen.
Maar nadat er een peperdure pilootaflevering werd gemaakt, reeds goed voor zo’n dertig miljoen dollar aan kosten, werden de plannen geschrapt. Volgens Robert Greenblatt, voorzitter van het mediaconglomeraat WarnerMedia waar HBO onder valt, was Bloodmoon niet onkijkbaar of afgrijselijk, het miste gewoon een zekere magie die de oorspronkelijke reeks wel had. Veel informatie werd er verder niet vrijgegeven.
Bloodmoon is trouwens niet de enige spin-off die nooit het levenslicht zal zien. Er zouden ook plannen geweest zijn om een reeks te maken die zich afspeelt in Flea Bottom, de sloppenwijken van King’s Landing.
House of the Dragon: de eerste prequel
Terwijl fans vruchteloos bleven wachten op The Winds of Winter – het zesde deel uit de zevendelige boekenreeks A Song of Ice and Fire – kwam George R. R. Martin plots met een andere roman op de proppen. Fire and Blood speelt zich 200 jaar voor A Song of Ice and Fire af en vertelt het verhaal van House Targaryen, de familie waar Daenerys uit Game of Thrones toe behoort. House of the Dragon verfilmt de tweede helft van deze roman, waarin de successieoorlog van de Targaryens uitgelicht wordt. ‘The dance of dragons’, zoals die in de geschiedschrijving van Westeros bekendstaat, betekende het begin van het einde voor de ooit zo machtige familie.
De reeks belooft Thrones-fans alvast te bekoren. Verschillende locaties keren terug, zoals de Red Keep en de fameuze IJzeren Troon, en ook deze keer vormt Westeros het decor voor moord en verraad. Al is er een duidelijk verschil in de schaal waarop het verhaal zich afspeelt. Waar de moederreeks steeds meer nieuwe spelers leek te introduceren en zo een wijds web van intriges weefde, legt House of the Dragon zich toe op de familieruzies van de Targaryens. Met wat geluk weet de reeks zo haar focus te behouden en wél op een sterke manier te eindigen.
The Sea Snake: de prequel op de prequel
Hoewel House of the Dragon nog uitgezonden moet worden, staat voor dat verhaal ook alweer een prequel in de steigers. De titel van The Sea Snake verwijst naar de bijnaam van Corlys Velaryon, de beroemdste zeevaarder uit de geschiedenis van Westeros die ook een rol speelt in House of the Dragon. Deze reeks zou zich nog enkele decennia vroeger afspelen en tonen waarom de scheepskunsten van Velaryon zo legendarisch werden. Voor wie een kaart van Westeros boven het bed heeft hangen: Velaryon was de eerste man die nog voorbij Qarth voer en zo het Gouden Keizerrijk van Yi Ti bereikte, een plek die in Game of Thrones niet getoond werd (maar misschien wel in een andere spin-off, daarover zo meteen meer). Van alle geplande projecten klinkt The Sea Snake het meest als een Jules Verne-verhaal.
Ten Thousand Ships: de reeks die wél een cijfer in de titel mocht hebben
The Sea Snake ging oorspronkelijk The Nine Voyages heten, maar in een blogpost liet George R. R. Martin weten dat het HBO-team geen twee shows met een cijfer in de titel wilde. Die andere blijkt dus Ten Thousand Ships te zijn en zou zich maar liefst 10.000 jaar voor Game of Thones afspelen. Het hoofdpersonage zou prinses Nymeria zijn, een beruchte krijger, voorouder van House Martell en stichter van de woestijnprovincie Dorne.
Van alle geplande spin-offs rust op de schouders van Ten Thousand Ships misschien wel de meeste druk. Liefhebbers van de boeken klaagden dat Dorne en House Martell oneer werden aangedaan in de serie. In seizoen vier was Oberyn Martell nog een goed uitgewerkt en memorabel personage – niet in het minst door de manier waarop hij het loodje legde. Maar in de volgende seizoenen werd Dorne verwaarloosd. De avonturen die Jaime Lannister en Bronn er beleefden, leken wel een slappe buddy comedy, en in de laatste seizoenen werden de overblijvende Martells als bijgedachte uit de serie geschreven. Arianne Martell, de nicht van Oberyn die in de boeken een belangrijke rol speelt, komt in de verfilming zelfs niet voor. Als Ten Thousand Ships effectief uitkomt, hopen de fans alsnog een memorabele versie van Dorne op beeld te zien.
Snow: de sequel
Het laatste seizoen van Game of Thrones zat vol onbevredigende ontknopingen, maar het lot van Jon Snow was opvallend storend. Eerder werd onthuld dat hij niet de bastaardzoon van Eddard Stark was, maar tot de Targaryen-familie behoorde en daardoor recht had op de kroon. Nadat hij de dolgedraaide Daenerys neerstak en Westeros zo behoedde voor tirannie, leek zijn zitje op de IJzeren Troon dan ook gereserveerd.
Uiteindelijk draait het anders uit. Grey Worm, de eunuch die Daenerys doorheen de serie beschermt, neemt Jon Snow gevangen. Tyrion Lannister roept alle overlevende machthebbers van Westeros samen om een nieuwe heerser te kiezen, en in een twist die niemand kon voorspellen mag Bran Stark zichzelf de koning van Westeros noemen. (‘Who has a better story than Bran the Broken?’ blijft de meest verbijsterende retorische vraag uit de recente televisiegeschiedenis.) Hoewel Grey Worm vervolgens terug naar het verre Oosten zeilt, beslist Bran om zijn wens te respecteren en Jon naar het Noorden te verbannen, waar hij bij de Wildlings gaat leven.
Stank voor dank dus, maar het opende wel de mogelijkheid om Jon Snow een nieuw verhaal te geven. In een blogpost bevestigde Martin dat er onder de werktitel Snow aan een vervolgreeks geschreven wordt, waarin er voor het eerst personages uit de originele serie zouden terugkeren. Naar verluidt zou Kit Harington niet alleen opnieuw Jon Snow spelen, hij zou het idee zelf aan HBO voorgesteld hebben en is nauw betrokken bij het ontwikkelingsproces. Misschien was de acteur ook niet helemaal tevreden met waar zijn personage eindigde.
Tales of Dunk and Egg: het mag weleens wat luchtiger
Toen Martin voor het eerst met HBO samen zat om eventuele Game of Thrones-spin-offs te bespreken, had hij naar eigen zeggen twee voorstellen. Het eerste was om ‘the dance of dragons’ te verfilmen, een voorstel dat uiteindelijk tot House of the Dragon leidde. Zijn andere idee was om een adaptatie te maken van Tales of Dunk and Egg, een reeks novelles die zich honderd jaar voor Game of Thrones afspelen en de luchtigere verhalen van Ser Duncan the Tall en diens schildknaap vertellen. Aanvankelijk was HBO niet te vinden voor dit idee, maar nu er een hoop spin-offs besteld zijn, zou een bewerking van Dunk & Egg alsnog een kans krijgen.
De boog hoeft dus niet altijd gespannen te staan in Westeros. Al mag het ook weer niet té luchtig worden. In een blogpost liet Martin weten dat de televisiereeks de titel van zijn novelles niet zal overnemen, omdat kijkers die het bronmateriaal niet kennen de titel Dunk & Egg te makkelijk met een sitcom kunnen verwarren. Als mogelijke alternatieve titels noemt hij A Knight of the Seven Kingdoms en The Hedge Knight.
The Golden Empire: de geanimeerde variant
Volgens de geruchten zouden er naast alle bovenstaande spin-offs ook meerdere animatiereeksen in de maak zijn. Van alle projecten zijn deze nog het meest in duisternis gehuld, maar via zijn blog lichtte George R. R. Martin al een tipje van de sluier. Een van de animatiereeksen met als werktitel The Golden Empire zou zich afspelen in Yi Ti, het mysterieuze keizerrijk waar Corlys Velaryon in The Sea Snake ook heen zou reizen. Waar de reeks verder concreet over gaat, is niet bekend. Maar één ding is zeker: het ziet er niet naar uit dat Game of Thrones-fans zich zullen vervelen.
House of the Dragon
Vanaf 22/8 op Streamz.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier